Отварят повечето програми още в първите месеци на годинатаФирмите ще

...
Отварят повечето програми още в първите месеци на годинатаФирмите ще
Коментари Харесай

2 млрд. лева за бизнеса през 2023 г.

Отварят множеството стратегии още в първите месеци на годината Фирмите ще аплайват за нововъведения и за ограничения против прегряването на работното място
По стратегии за близо 2 милиарда лева ще може да кандидатства българският бизнес през 2023 година Повечето от тях ще бъдат отворени още при започване на годината. Най-много са схемите по линия на Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, написа economic.bg.

По-голямата част от ресурса, предопределен за бизнеса, се ръководи от Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/.
-->
Програмите, с които българският бизнес може да се усъвършенства тази година по ПВУ, са пет на стойност към 950 млн. лева

До 1 млн. лева за ВЕИ

Най-чаканата е тази за създаване на ВЕИ системи - мощности до 1 MW дружно с акумулатори за съхранениe. Бюджетът е 200 млн. лева, като минималната сума за кандидатстване е 100 хиляди лева, а оптималната - 1 млн. лева Собственото съфинансиране ще бъде в границите на сред 35 и 50% според от фактори като район на инвестицията и други Процедурата се чака да започва през февруари, а срокът за подаването на документи бе продължен от два на три месеца. Тя се ръководи от МИР.

" Зелена " стратегия за бизнеса по ПВУ е и " Кръгова стопанска система " с бюджет от 180 млн. лева Тя е ориентирана към всички предприятия от бранша на преработващата индустрия за  придобиване на ново съоръжение, профилиран програмен продукт или даването на консултантски услуги от инженерно-технически темперамент, правене на разбор на ресурсната успеваемост и въглеродната активност на предприятието и вероятните решения за подобряването им. Плановете на МИР са тя да започва през март.

По третата стратегия от ПВУ тази година може да аплайват новаторски дребни и междинни компании, получили знака за качество " Печат за високи достижения " от състезанията на стратегиите " Хоризонт 2020 ", " Хоризонт Европа " на Европейския иновационен съвет. Бюджетът е 118.6 млн. лева Очаква се стартът да е през първото тримесечие.

Четвъртата процедура е обвързвана с изцяло или отчасти създаване на инфраструктура в индустриалните зони и паркове. Инфраструктурата може да бъде техническа (довеждаща и вътрешна), екологична (зарядни станции) и новаторска (научноизследователска). Стартът е очакван за края на февруари. Бюджетът е 212.5 млн. лева, а един план може да получи оптимално до 40 млн. лева

Петата процедура е по линия на Министерство на регионалното развитие и цели да усъвършенства енергийната успеваемост на предприятията със здания от клас Б.

Кандидатстването ще стартира до края на януари. Бюджетът е в размер на 235 млн. лева

Новата “Конкурентоспособност ”

По новата Програма за конкурентоспособност в границите на тази година ще започват три стратегии на стойност над половин милиард лв..

Първата отворена процедура ще бъде за нововъведения в дребните и междинни предприятия /МСП/ в съдействие с огромно дружество. Проектите би трябвало да са ориентирани към създаване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите, ориентирана към произвеждане на артикули и даване на услуги. Ще се поддържат действия за осъществяване на проучвания, измервания, изпитвания, както и за основаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация. Бюджетът е 127 млн. лева и би трябвало да започва през март.

Втората сходна мярка е за внедряване на нововъведения в МСП. Бюджетът е 293.4 млн. лева и се чака да започва през април.

Последна се чака да започва мярката, ориентирана към рационализация на фамилните компании. Процедурата ще бъде ориентирана към МСП, които се имат от повече от един член от семейство. Допустимите разноски ще са за придобиване на машини, уреди, съоръжение и програмен продукт, свързани с индустриалните цели на предприятията. Тя ще бъде открита за кандидатстване наесен. Бюджетът е 117.5 млн.

Новата стратегия

По новата оперативна стратегия " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " МСП ще могат да аплайват по ваучерна скица за повече просвета в бизнеса с бюджет от 50 млн. лева Прогнозата на МИР е тя да започва през втората половина на годината.

Най-важният запас - хората

Тази година бизнесът ще може да кандидатства и по три процедури по програмата " Развитие на човешките запаси " от новия програмен интервал 2021-2027 за общо 230 млн. лева

Първата отворена скица евентуално ще бъде " Адаптирана работна среда ", която съгласно плановете е предопределена за към 400 предприятия и 91 хиляди работещи.  ще има за цел да приспособява чиновниците за справяне с рискови обстановки като пандемии, да създаде и внедри системи за оптимизация на работните процеси и повишение на организационната и екипна успеваемост, да внедри принадлежности, модели и стратегии за ръководство на напрежението на работното място и за предварителна защита и профилактика на прегряването, както и да образова работодателите на действия за корпоративна обществена отговорност. По тази мярка са заделени 100 млн. лева и упованията са тя да започва през март.

Втората мярка по новата HR стратегия е ориентирана към младежката претовареност. За нея работодателите би трябвало да подават поръчки в бюрата по труда. Бюджетът е 80 млн. лева

Последната скица се чака да започва през октомври и е с бюджет 50 млн. лева Целта е повишение на уменията на служащи и чиновници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР