Отсрочване на вноските ще има и при бързите кредити. За

...
Отсрочване на вноските ще има и при бързите кредити. За
Коментари Харесай

Отсрочват и бързите кредити

Отсрочване на вноските ще има и при бързите заеми. За това са се договорили членовете на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), написа „ Труд “. Част от подхванатите от компаниите за бързи заеми ограничения включват цялостно или отчасти отсрочване на вноски, както и предоговаряне на периоди за погасяване на отговорности на клиенти, които са наранени от изключителните ограничения поради пандемията. От опцията за отсрочване на заплащанията може да се възползва всеки инфектиран с COVID-19, останал без работа или в неплатен отпуск. Облекченията ще бъдат годни за интервала на изключително състояние в страната. Те ще се ползват въз основата на даване на документ, удостоверяващ основанието за отсрочване на вноските и ще бъдат налични за клиентите, които са изплащали постоянно вноските си до оповестяването на изключителното състояние на 13 март, показват от АОНК.

Хората би трябвало да са доста деликатни при предоговаряне на бързите заеми и да четат документите, които подписват. В момента компаниите за бързи заеми нямат право да пристъпят към наложително събиране на отговорностите. В закона за изключителното състояние особено е записано, че при веселба за заплащане по контракти за лизинг, заем и други форми на финансиране (включително бързите заеми), не се начисляват наказателни лихви и неустойки, задължението не може да бъде оповестено за предварително изискуемо и договорът не може да бъде негоден заради несъблюдение, както и не може да бъдат изземвани движимости. Освен това в закона е посочено, че не се постановат запори на банкови сметки на физически лица, запори върху трудови хонорари и пенсии, както и не се правят описи на движимости и парцели на жители, с изключение на за отговорности за прехрана, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови хонорари.

Към момента в Българска народна банка няма постъпили недоволства от жители, употребили услуги на финансови институции, включително потребителски и ипотечни заеми, за нарушавания на разпоредбите в закона за изключителното състояние. Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Кристина Сидорова от Българска социалистическа партия.

В случай, че компания за бързи заеми не съблюдава закона за изключителното състояние, засегнатите длъжници имат редица благоприятни условия за отбрана, показва Горанов. Жалби по контракти за потребителски и жилищни заеми може да бъдат подавани до Комисията за отбрана на потребителите. Освен това хората могат да търсят правата си и в съда. За дейности, свързани със опасност или насила за заплащане от страна на финансови институции, които са в несъгласие със закона, хората могат да се извърнат и към полицията, излиза наяве от отговора на министър Горанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР