Отслабена защита и значително свиване на площта на защитните пояси

...
Отслабена защита и значително свиване на площта на защитните пояси
Коментари Харесай

По-слаба защита на вододайни зони предвиждат законови поправки

Отслабена отбрана и доста стесняване на площта на защитните пояси към водоизточници за питейни потребности залага план за промени в Закона за запазване на околната среда и водите.

Поправки в преходните и заключителните разпореждания, засягащи Закона за водите, отварят благоприятни условия за сечи и строителство върху площи наоколо до водосбори, където сега работят строги забранителни режими в три защитни пояса - А, Б и В, с друга степен на отбрана. За това предизвестяват от " Демократична България ".

Кабинетът предлага съществуващите в този момент три наложителни защитни зони към вододайните уреди да се сведат единствено до една, а за останалите две зони оставя опция за пожелателно въвеждане на ограничения за отбрана, които обаче не са наложителни. Проектът на процедура понижава най-рестриктивната защитна зона А, а другите зони и защитни ограничения ще бъдат набелязани едвам през 2021 година Ако бъдат гласувани поправките, през тези три години е прекомерно евентуално крайбрежията на редица приватизирани язовири да бъдат застроени.

Мотивите на кабинета

Целта на инициираните от кабинета промени в закона е да се облекчи административната тежест за бизнеса, се изяснява в претекстовете на плана. С изменението на Закона за водите се трансформират условията за запазване на водите в зони за отбрана на водите, предопределени за питейно-битово водоснабдяване, и на минералните води, употребявани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенични потребности.

Документът към този момент е в деловодството на Народното събрание и следва да влезе за разискване в парламентарната комисия за запазване на околната среда и водите, преди да бъде гласуван в пленарната зала на първо четене.

Здравното министерство е срещу

Министерство на здравеопазването не приема огромна част от тези ремонти и показва опасения, свързани точно с намаляването на обсега на защитните пояси, се вижда в информация по съгласуването на плана с другите ведомства.

" За да се подсигурява опазване равнището на отбрана на водоизточниците и водоземните уреди, а оттова и качеството на водата и здравето на хората, считаме за нужно границите и размерите на предпазените пояси да бъдат регламентирани в разпоредба, а не да се дефинират случайно без критерии от притежателите или стопаните на оборудванията ", показват от Министерство на здравеопазването.

Поправките плануват от трите защитни пояса с друга степен на рестрикции да остане на процедура единствено част от защитния пояс А – към самото водовземно оборудване, където не е разрешена никаква активност. Този предпазен пояс е наложителен съгласно Рамковата инструкция за водите.

Според същата европейска инструкция страните могат, само че не са задължени да основат спомагателни охранителни зони към тези водоизточници.

С поправките се подменя терминологията и вместо досегашните санитарно-охранителни зони и пояси ще остане единствено предпазен пояс към водовземните уреди, а с проектите за ръководство на речните басейни ще се дефинира дали да има охранителни зони и зони за отбрана на водите след 2021 година

По-широките защитни зони с по-слаби рестрикции и режими на отбрана - да вземем за пример 500 м около течението на реката и 500 м към водохващанията, да отпаднат, гласи планът на Министерски съвет.

Оттам плануват режимите по отбрана на водите в тези по-широки пояси да се регламенитрат в проектите за ръководство на речните басейни на по-късен стадий – след три години (през 2021 г.) В проектите обаче ще има единствено избрани ограничения на отбрана, а не защитни зони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР