Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема

...
Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема
Коментари Харесай

Матурите ще имат тежест при приема в 48 висши училища


Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в общо 48 висши учебни заведения за академичната 2023/24 гoдина, оповестиха от Министерството на образованието и науката. В множеството висши учебни заведения кандидат-студентите ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.  

Само в три висши образователни заведения оценки от матури няма да вземат участие във образуването на бала - Националната академия за театрално и кино изкуство, Театралният лицей „ Любен Гройс “ в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, само че при други държавният зрелостен изпит по професионална подготовка, положен в музикално учебно заведение, ще се признава и за приемен. 

В четири висши учебни заведения няма да се организират кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става единствено с оценки от матура и дипломата за приблизително обучение. Това са Националната спортна академия „ Васил Левски “, Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси в столицата. 

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски стратегии.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР