Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) по стратегически проекти

...
Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) по стратегически проекти
Коментари Харесай

Втората инстанция за ОВОС се отлага до 2024 г.

Оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) по стратегически планове ще продължи да се апелира единствено на първа инстанция до 1 юли 2024 година От тогава Върховният административен съд (ВАС) ще е длъжен и да взима решения в границите на до шест месеца. Това реши Народното събрание, като одобри на второ четене промени в закона за околната среда.

Отпадането на втората инстанция за Оценка на въздействието върху околната среда бе смяна в закона, направена по времето на третия мандат на Бойко Борисов. Според първичното предложение на държавното управление текстовете, които регламентират, че Оценка на въздействието върху околната среда се апелира единствено на първа инстанция, трябваще да отпаднат.

В комисията по околна среда на Народното събрание обаче ГЕРБ внесе тъкмо противоположното предложение и то бе подкрепено. Днес компромисното предложение за това втората инстанция да се вкара през 2024 година направено от " Демократична България ".

Управляващата коалиция не бе единна по тематиката. Различия бяха демонстрирани даже вътре в самите партии.

Според Емил Георгиев (БСП) едноинстанционното правосъдно произвеждане би трябвало да остане. Той уточни, че при двуинстанционно има закъснение. На сходно мнение бе и съпартиецът му Борислав Гуцанов.

Крум Зарков (БСП) обаче съобщи, че поддържа връщането на втората инстанция. Според него в тази тенденция обединението е тръгнала самоуверено, само че след това се е разколебала.

Зарков напомни, че в съдружното съглашение във връзка с екологията има две основни точки – да се затворят наказателните процедури и да има непоколебим надзор върху законодателството в тази област.

" Това е строгият надзор. Когато си ръководещ би трябвало да правиш това, което си приказвал, когато си бил в съпротива ", сподели Зарков.

Зорница Стратиева ( " Демократична България " ) прикани да се гласоподава първичния текст по вносителя – за анулацията на едноинстанционното обжалване, каквато е била практиката до 2017 година Тя уточни, че при една инстанция се лимитира достъпът до правораздаване.

Иво Русчев ( " Възраждане " ) уточни, че неговата парламентарна група не поддържа връщането на втората инстанция. Младен Шишков (ГЕРБ) сподели, че е имало мнения на неправителствени организации в поддръжка на възобновяване на двуинстанционното обжалване.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов посочи изгодите от втората инстанция.

" Аз се занимавам с този вид дела съвсем две десетилетия. Втората касационна инстанция е гаранцията, че даден план има обективно ревизиране на събитията на първа инстанция ", изясни той.

Сандов заключи, че има две компромисни оферти. Едното е връщането на втората инстанция да не е незабавно, а от 2024 година Другото е времето за разглеждане на процедурата да е шест месеца.

Александър Дунчев ( " Продължаваме Промяната " ) сподели, че е срещу слагането на каквито и да е периоди за възобновяване на втората инстанция.

" Правим нещо на парче, с цел да изгодничим на една държавна политика по отношение на друга ", сподели Дунчев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР