Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт

...
Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт
Коментари Харесай

Вече има отрицателни лихви и по депозитите на домакинствата

Отрицателните лихви по депозити за физически лица към този момент са факт в България. Финансовият анализатор от " Моите пари " Десислава Николова разяснява, че това е предстоящ процес поради обстановката на банковия пазар. Засега наклонността се обрисува само за по-големите суми, само че не е изключено след време да се придвижи и към по-малките спестявания.

От известно време част от огромните банки на пазара не оферират депозити за физически лица, а към този момент е реалност и подобен с негативна рента, както и по-високи такси за обслужване. " Тези такси и лихви се отнасят за депозити с по-големи суми. В множеството случаи тези, които са 400 000 лв. ", изясни Николова. Тя напомни, че от години фирмените депозити се таксуват с негативни лихви, защото банките от своя страна заплащат такава по свръхрезервите си в Българска народна банка. И въпреки всичко, когато става дума за физически лица, въпросът е репутационен. " Много от хората споделиха: " да, но на банките сега не им трябват пари и надлежно не желаят нашите спестявания ". Така че, съгласно мен по-интелигентният метод е една банка да спре да предлага депозит, в сравнение с да постанова негативна рента върху него ", разяснява специалистът.

В опит да избегнат стопяването на спестяванията си поради инфлацията доста хора прибягват до вложения в недвижими парцели или по-скъпи движими движимости. " Това не ги пази от инфлация, само че по принцип упованията за инфлация са много сериозен фактор, който въздейства върху държанието и това, което виждаме, че се случва сега ", отбелязва Николова.

По нейните думи има над 50% понижение в размерите на привлечените средства в банковата система в лв. и в евро както на месечна, по този начин и на годишна база. Тъй като банките са свръхликвидни, тази наклонност не заплашва стабилността им, разяснява специалистът.

От данните на Българска народна банка стана известно, че облагата на банките към края на август възлиза на 889 млн. лева, което е с 204 млн. лева или с близо 30% повече по отношение на същия интервал на 2020 година Една от главните аргументи са нарасналите чисти доходи от лихви. През първите осем месеца на предходната година те са възлизали на към 666 млн. лева, а към края на август 2021 година доближават 792 млн. лева, т.е. с към 126 млн. лева повече. Това е растеж от 19%.

Друга причина за увеличението на облагата е спадът на неприятните заеми и надлежно на разноските за амортизация. Въпросните разноски са 424 млн. лева, което е понижение с 67 млн. лева (-13,7%) на годишна база.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми през август нараства с 319 млн. лева и доближава 72,7 милиарда лева Заемите за семействата нарастват с 369 млн. лева, само че отпуснатите заеми за бизнеса понижават с 41 млн. лева

Депозитите в банките в края на август възлизат на 112,5 милиарда лева като по отношение на предходния месец нарастват с 1,2 милиарда лева Увеличават се спестяванията както на компаниите (с 667 млн. лева.), по този начин и на семействата (със 114 млн. лева.).

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР