Отпадане на първоначалната идея търговските наименования на минералните води да

...
Отпадане на първоначалната идея търговските наименования на минералните води да
Коментари Харесай

Замяната на марките минерални води с имената на изворите може да отпадне

Отпадане на първичната концепция комерсиалните наименования на минералните води да съдържат името на извора, възбрана за реклама на " лечебни свойства " на храни, спомагателен режим за произвеждане на храни по Българския държавен стандарт, нов метод за регистрация и търговия с разнообразни хранителни добавки. Това са част от препоръчаните сред първо и второ четене промени в плана за нов закон за храните, представени от изданието " Капитал " в сряда.

Все още не е ясно по кое време текстовете ще бъдат прегледани от парламентарната комисия по земеделие и храни, преди да бъдат препоръчани за дефинитивно гласоподаване в пленарната зала..

В признатите все още текстове, засягащи минералните извори, най-оспорен от главната част от бутилиращите компании бе условието, когато на пазара се предлага натурална минерална или изворна вода под комерсиална марка, друга от името на източника или мястото на бутилиране, находището да се изписва със доста по-едър от марката шрифт.

Така, съгласно бутилировачи, под едно и също име ще се появят води, бутилирани от разнообразни компании от едно и също находище. Според Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета това се прави в интерес на компанията " Балдаран Спринг ", която бутилира вода от едноименното находище дружно с компанията, предлагаща продукцията си под марката " Девин ", която в случай че се запазят измененията, ще би трябвало да се прекръсти на " Балдаран ".

Сега обаче има предложение да си остане настоящето състояние с брандирането на минералните води, каквото е и настояването на асоциацията, само че се оспорва от.Съюза на безалкохолната индустрия, в който влизат компанията " Балдаран Спринг " и още единствено три компании, две от които също добиват минерална вода от едно находище.

Ако измененията бъдат финално утвърдени, по този начин минералната вода ще се пуска на пазара с комерсиална марка, след позволение за бутилиране, предоставена концесия за рандеман и регистриране в Публичен народен указател на бизнес операторите и обектите за произвеждане на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води. Този указател е изобретение и той би трябвало да осведоми потребителите кой производител коя вода продава и къде я бутилира, както и да дава информация за другите разрешителни.

Другият противоречив въпрос към новия Закон за храните са въведените ограничавания за присъединяване на деца в рекламите. Така да вземем за пример категорично е неразрешено деца да вземат участие в реклами на ГМО храни, чийто импорт също по принцип е неразрешен, както и на храни, за които има ограничавания за приложимост на деца или такива, които съдържат количества мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене. Макар че разнообразни организации имаха забележки към тези текстове, сред двете четения депутатите са решили да не ги трансформират, показва " Капитал ".

Забраните в рекламата обаче може да бъдат увеличени, в случай че се одобряват предложенията на ръководителя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова (ГЕРБ). Тя счита, че би трябвало да бъде неразрешена рекламата на храни " посредством показване на лечебни свойства за лекуване, профилактика или диагностика на болесттите сходно на лекарствени артикули ".

Според план, импортиран от Румен Георгиев от Българска социалистическа партия, земеделското министерство ще би трябвало да издава уверение за произвеждане на храни по Българския държавен стандарт, като би трябвало да поддържа и обществен указател на издадените документи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР