отново поиска разрешение от ЦИК за внос. Този път за

...
отново поиска разрешение от ЦИК за внос. Този път за
Коментари Харесай

Сиела пак поиска внос, този път на части за машините. ЦИК категорично каза НЕ |

още веднъж изиска позволение от ЦИК за импорт. Този път за принтери за част от машините за гласоподаване. Обяснението е, че те са се развалили и се постанова промяна. Посканата численост е 60.

На съвещанието си през днешния ден Централната изборна комисия изрично отхвърли и разпореди нищо отвън към този момент платените от страната машини за гласоподаване да не влиза в склада до 21 ноември в това число, когато е балотажът на президентските избори.

От ЦИК са безапелационни, че наличните машини могат да подсигурят вота. Ако се постанова промяна на част, тя може да се вземе от машина с друга щета машина, както и да се понижат секциите с по две машини, защото, първо, изборите в неделя не са две в едно, и, второ, не се чака по-висока интензивност на гласоподавателите.

Решението беше взето с 12 гласа " за " и един " срещу ".

Писмото на " Сиела " до комисията, прочетено от докладчика, зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов, не даде изясненост тъкмо кои машини са развалени. В него липсват серийните им номера. Бройката на развалените машини в деня на вота също изненада ЦИК. Оповестените през вчерашния ден от " Сиела " посредством медиите 77 броя са със 17 повече от данните на ЦИК, получени от районните изборни комисии.

Държавата купи 12 837 машини за гласоподаване с трите си контракта със " Сиела Норма ". " Сиела " твърди, че от тях 590 са или развалени, или не са при тях. Повредите включват както неработещи принтери, по този начин счупени щипки или неработещи екрани, както и счупени куфари при преместването, което - съгласно зам.-председателя на ЦИК Росица Матева - не може да е съображение здрава машина да не се употребява. Куфар може да бъде взет от развалена.

От машините, които не са при " Сиела ", 286 са в районни изборни комисии, 30 са в ЦИК, 7 или 8 са в Държавна организация " Електронно ръководство " и Българския институт по метрология, има и дадени на партии по отношение на разяснителните им акции. С решение през днешния ден ЦИК предложи " Сиела Норма " да си прибере машините и при нужда да ги употребява на балотажа на 21 ноември, а РИК - да ги върнат при поискване.

Решението на ЦИК да бъде отхвърлен импорт бе взето по предложение на Росица Матева. Тя прикани сътрудниците си " да приканим господин Тодоров (директорът на " Сиела Норма " Веселин Тодоров - бел. ред.) когато приказваме за машини, да бъдат съответни ", като поддържат изказванието за развалена машина с нейния номер, тип на щета, по кое време е развалена. Последното би дало изясненост за нова развалена машина ли става въпрос или за машина, чиято щета е била установена по-рано и това е известно на ЦИК.

Ако не се оправим с наличните машини, може машините в секции с по две да се понижат на една след преценка къде това е належащо, посъветва тя.

Красимир Ципов, член на ЦИК, също се изрече в тази посока. В никакъв случай не би трябвало да се позволява импорт на части поради нужна замяна на куфар или паравани, счита той.

Говорителят Цветозар Томов изрази сходна позиция. Според него напълно умерено броят на машините в секции с по две може да се понижи " по две съображения: в неделя нямаме избори две в едно и нямаме никакви учредения да чакаме по-висока изборна интензивност ".

След полемиката ЦИК реши да не дава единодушие за замяна на принтери, доставка на такива и внасянето им в склада, където са машините за гласоподаване, до 21 ноември и за гласуването на балотажа да се употребяват единствено наличните в склада.

С следващо решение ЦИК ще дефинира по какъв начин ще се извърши гаранционното обслужване на машините след 21 ноември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР