относно предстоящо гласуване в Общински съвет гр. Пловдив на изменение

...
относно предстоящо гласуване в Общински съвет гр. Пловдив на изменение
Коментари Харесай

Позиция на Общински комитет на ВМРО-БНД

по отношение на идно гласоподаване в Общински съвет гр. Пловдив на изменение и допълнение на Правилник за финансово подкрепяне на лекуването на неплодородие на фамилии, двойки и дами без сътрудник, имащи репродуктивни проблеми, поданици на Община Пловдив

            Дълги години ВМРО-БНД при реализиране на своята политическа активност е защитавала правата на българските фамилии и е отстоявала правилото за повишение на раждаемостта в страната ни, насърчавайки редица стратегии в тази тенденция, както на национално по този начин и на локално равнище. Сред тези програми  е и една от тях, заложена като локална политика на община Пловдив, ориентирана към проблемите на   фамилиите, двойките и дамите без сътрудник, имащи репродуктивни проблеми, които са поданици на Община Пловдив. Тази стратегия бе инициирана при своето основаване като предложение на ВМРО- Разузнавателна служба на ФРГ за да подкрепя и предизвиква младежите да доближат до най-съкровената своя мечта- да имат своя лична рожба.

Програмата за подкрепяне на фамилиите, двойките и дамите без сътрудник, имащи репродуктивни проблеми, които са поданици на Община Пловдив, през годините претърпя редица промени, които значително имаха за цел да подобрят и улеснят процеса по даване на финансовата помощ от страна на общината, разширение на кръга от лица, имащи право на субсидиране и разширяване  на набора от диагностични и лечебни действия, покривани като финансиране от същата тази стратегия.

При последното изменение и допълнение на нормативния документ, уреждащ тази стратегия, а точно Правилника за финансово подкрепяне на лекуването на неплодородие на фамилии, двойки и дами без сътрудник, имащи репродуктивни проблеми, поданици на Община Пловдив, с последна редакция на 25.06.2020 година бяха признати редица оферти, измежду които немалка част направени от името на нашата група от общински съветници от ВМРО-БНД, с които ясно засвидетелствахме за следващ път нашето интензивно присъединяване, нашата целенасочена политика на поредност и ангажираност към хората, имащи репродуктивни проблеми.

Въпреки многото положителни промени при последното промени на правилника, остана текст, които ние постоянно сме твърдяли, че е в ущърб на правата на пациента, и с които текст като обществена несправедливост не можахме да се примирим, търсейки метод да отстраним този очевидно дискриминационен по отношение на жителите член от правилника.

            Съобразно този устав в него и до през днешния ден е налице настоящ член Под № 3а, алинея 4., който гласи “ Да са регистрирани и да реализират активност на територията на Община Пловдив и/или осъществящи активност на територията на Община Пловдив.

За нас посоченият текст е в очевидно и жестоко несъгласие с член 15, алинея 1 от Закона за нормативните актове, според който нормативният акт би трябвало да бъде взаимен на по-висшестоящи законови и нормативни актове, а точно на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен, а точно същият текст опонира на Закона за здравето.

Видно от този настоящ устав и разумно негово разследване е, че изборът на претендентите за финансово подкрепяне ще бъде стеснен единствено до лечебни заведения, имащи активност на територията на Община Пловдив.  Това основава причина за неспособност да се подсигурява, че наличните клиники в Пловдив ще обезпечат на пациентите полагащото им се право на достъп до съвременни способи на лекуване и качествено, навреме лекуване.

Логично разследване е също, че не всички операции и процедури по отношение на асистираната репродукция се оферират от всички клиники, а във всяка от тях се работи и по друг метод и с друг метод, които от своя страна не във всеки случай са най-подходящите способи за съответния проблем. Тъй като всеки случай е самостоятелен, пациентите вършат своя осведомен избор на доктор, екип и клиника на съображение на спецификите на тяхната персонална и здравна история. На кого ще се доверят за това толкоз съкровено тяхно предпочитание – да станат родители, е доста персонален избор. Същият касае интимния свят на дадената двойка или пациент, като доверието в лекаря и в екипа, с които те работят, нововъведенията, оборудването и така нататък са водещи при избора и при постигането на сполучлив лечебен резултат.

Отчитайки правилата в опазването на здравето у нас и в Европейски Съюз, инкорпорирани в Закона за здравето, Европейската харта за правата на пациента и други, въведеният текст води до ограничението на правото на свободен избор до лечебни заведения, в рамките единствено на такива, регистрирани и осъществяващи активност на територията на Община Пловдив.

Това опонира на правилата на нормативен акт от по-висок сан, а точно Законът за здравето, съгласно който опазването на здравето на жителите като положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие е народен приоритет и се подсигурява от страната, чрез  използване на правилата на равнопоставеност при прилагане на здравни услуги и обезпечаване на налична и качествена здравна помощ. Изхождайки от тези съществени правила, законодателят е приел, че правото на налична здравна помощ се реализира при използване на следните правила: 1. своевременност, достатъчност и качество на здравната помощ; 2. равнопоставеност при оказване на здравната помощ с приоритет за деца, бременни и майки на деца до 1 година; 3. съдействие, поредност и координираност на дейностите сред лечебните заведения; 4. ценене правата на пациента.

Ограниченията, които постанова горевизираният текст в правилника  нарушават съществени права и правила и са в ущърб на главните пациентски права на претендентите за финансиране, сред които са  гарантирането на сигурност и сигурност на диагностичните и лечебните процедури, провеждани по време на лекуването, както и достъп до съвременни способи на лекуване. Принципите на своевременност и досегаемост на здравната услуга, каквито са и дейностите, свързани с асистираната репродукция, не би трябвало да са подвластни и да са заложници на  източника на финансиране на тези услуги, било то общински, държавен или частен бенефициент.

            Въпросният текст от правилника е в очевидно и жестоко несъгласие и с Европейската харта за правата на пациентите. Тези права, които се основават на Хартата на главните права на Европейския съюз, заемат значимо място в връзките на европейските жители с тяхната система на опазване на здравето. Посоченият текст от правилника нарушава следните права на пациентите: 1. правото на достъп – всяко лице има право на достъп до здравни услуги в сходство със своите здравни потребности. 2. Правото на свободен избор, изразяващо се в правото на всяко лице на свободен избор сред разнообразни лекувания и реализатори на здравна помощ въз основата на съответна информация. 3. Правото на съблюдаване на стандартите за качество, според което всяко лице има право на достъп до висококачествени здравни услуги на основата на установяване и съблюдаване на прецизни стандарти.

            Като политически показана група в Общински съвет гр. Пловдив сме длъжни да пазиме и съблюдаваме правата и ползите на пловдивските жители, като считаме, че в съответния случай самостоятелния интерес, касаещ здравето на всеки един пловдивски жител, обиден от горевизирания устав, следва да е с императив по отношение на финансовите ползи на община Пловдив. Същите гореизложени претекстове по отношение на дискриминационния за нас член от правилника входирахме като предложение до Общински съвет за допълнение и изменение на настоящия към сегашния миг устав, като във горевизирания член предлагаме да отпадне рестриктивния аршин за териториална уседналост в рамките на общ. Пловдив на лечебните заведения, извършващи дейностите, субсидирани по буквата на правилника.

До нас доближава информация от локални осведомителни медии, че въпросното предложение, входирано от наша страна, намира припознаване и утвърждение от името на цялата ПК “Здравеопазване и обществени действия ” на Общински съвет Пловдив, за което я адмирираме  за проявената мъдрост, като разчитаме на поддръжката на всеки един общински консултант в гр. Пловдив. За да спечелва правдата, що се касае до  интересите на пловдивските жители, заложени в актуалното изменение на Правилника за финансово подкрепяне на лекуването на неплодородие на фамилии, двойки и дами без сътрудник, имащи репродуктивни проблеми, поданици на Община Пловдив.

ОБЩИНСКИ КОМИТЕТ НА ВМРО-БНД ГР. ПЛОВДИВ
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР