Отношенията на Вашингтон с Пекин ще бъдат изправени пред най-голямото

...
Отношенията на Вашингтон с Пекин ще бъдат изправени пред най-голямото
Коментари Харесай

Защо отношенията между САЩ и Китай са изправени пред изпитание?

Отношенията на Вашингтон с Пекин ще бъдат изправени пред най-голямото си тестване , откогато водачите на двете страни се срещнаха през ноември, до момента в който Съединените щати се стремят да запазят спокойствието в Тайванския проток , откакто тайванските гласоподаватели изберат нов президент този уикенд, оповестява „ Асошиейтед прес “.

На карта са заложени мирът и стабилността на необятната 110 благи (177 километра) водна линия сред континенталната част на Китай и самоуправляващия се остров. Всеки въоръжен спор може да изправи Вашингтон лице в лице с Пекин и да наруши международната стопанска система. А Китай се притеснява, че успеха на изборите в събота от любимеца би била стъпка към самостоятелност и загатна на гласоподавателите в Тайван , че може да избират сред мир и война .

Вашингтон е подготвен да работи както с Тайпе, по този начин и с Пекин, с цел да избегне неверни калкулации и ескалация на напрежението, без значение кой претендент за президент ще завоюва, споделят публични лица и наблюдаващи.

Високопоставен чиновник на Белия дом пък издаде, че Съединени американски щати ще поддържат отворени каналите за връзка с Китай и ще останат в непосредствен контакт с Тайван, с цел да „ укрепят както нашата поддръжка за демократичните процеси в Тайван, по този начин и нашия мощен ангажимент към мира, стабилността и статуквото “ . Служителят приказва с кореспонденти в четвъртък при изискване за анонимност, с цел да разиска проектите.

Американският президент Джо Байдън възнамерява да изпрати неофициална делегация от някогашни високопоставени чиновници на острова малко след изборите. Съединени американски щати нямат публични връзки с Тайван и изпращането на публична делегация би разгневило Пекин, който счита островния Китай за своя територия.

В очакване на „ интервал на по-високо напрежение “ напред във времето, служителят посочи, че Съединени американски щати се приготвят за разнообразни реакции от Пекин, според от резултатите от изборите, които може да варират от липса на отговор до военни дейности.

В събота островът с 23-милионно население ще избере нов президент на мястото на Цай Инг-уен , която изкара ограничаването от два мандата. Изборите привлякоха огромно внимание, защото Пекин се опълчва на любимеца Лай Чинг-те , претендента от ръководещата Демократическа прогресивна партия , която е известна със своите хрумвания за самостоятелност . Това породи опасения, че успеха на Лай може да провокира боен отговор от континента.

Пекин даде обещание да се сплоти с Тайван, даже в случай че е належащо това да стане със мощ. Всяко военно деяние може да притегли Съединените щати, които дават на Тайван военна техника и технологии според пакт за сигурност . Вашингтон, макар че не заема страна във връзка с суверенитета на Тайван, се опълчва на всяка едностранна смяна на статуквото, от която и да е страна. До момента страната не е посочила публично желание към нито един от претендентите.

Байдън, когато се срещна с китайския президент Си Дзинпин през ноември в Калифорния, акцентира значимостта на мира и стабилността в Тайванския проток . Си притисна Байдън да поддържа мирното обединяване на Китай с острова и пред него акцентира:

Тайванският въпрос остава най-важният и най-чувствителен въпрос в връзките Китай-САЩ . “

Без значение кой ще завоюва изборите в събота, Вашингтон ще се ангажира с новото тайванско държавно управление , с цел да укрепи връзките и да се концентрира върху възпирането на военна експанзия от страна на Пекин, прецизираха законодатели и наблюдаващи. Бони Глейзър, ръководещ шеф на Индо-тихоокеанската стратегия към Германския фонд Маршал, разяснява:

„ Съединени американски щати ще разменят ноти с Тайван, с цел да запазят стабилността и Тайван да бъде резистентен напред . “

„ Независимо кой ще победи, американският народ ще застане с народа на Тайван и виталната, красива народна власт на Тайван “ , съобщи конгресменът Раджа Кришнамурти от Илинойс в сряда на полемика, проведена от POLITICO.

„ И това е на двупартийна основа. “

Той е високопоставеният демократ в определената комисия на Камарата на представителите по отношение на стратегическата конкуренция сред Съединени американски щати и Китайската комунистическа партия. Републиканският представител Анди Бар от Кентъки приказва на същата полемика и удостовери, че Съединени американски щати и всички политически партии в Тайван имат вяра във възпирането . Бар  обясни:

„ Ще работим с всеки, който завоюва тези избори, с цел да възстановим и засилим това въздържане . “

Огромната поддръжка измежду тайванците за опазване на статуквото значи, че политиката на Съединени американски щати значително ще остане в курса, без значение кой ще завоюва изборите, счита Скот Кенеди , старши консултант и настойник в китайския бизнес и стопанска система в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. Кенеди добави:

„ Никой не желае да предизвика война и актуалната обстановка е минимално допустима за съвсем всички, без значение дали в Тайван, континентален Китай или Съединените щати . “

Всички претенденти за президент на Тайван започнаха да виждат постоянните връзки със Съединени американски щати като мощно възпиращо средство против враждебно завладяване на острова от Пекин . Това мисли Рори Даниелс, ръководещ шеф на основания в Ню Йорк Asia Society Policy Institute. А наблюдаващи споделят:

„ Ако бъде определен, Лай надали ще разклати лодката, като предприеме фрапантни стъпки към държавност, защото неговата партия се оказа благоразумна и прагматична при Цай . “

„ Цай построи позитивен имидж във Вашингтон “ , твърди Джон Дотсън от основания във Вашингтон мозъчен концерн Global Taiwan Institute и прибавя:

„ Тя се оказа доста умерена в офиса. “

Въпреки че Цай вбеси Пекин, като отхвърли да признае Тайван за част от Китай , тя също по този начин се въздържа да се придвижи към оповестяване на самостоятелност . Очакваше се Лай да последва нейните стъпки. Дотсън  коментира това по този начин:

„ Вашингтон евентуално ще види президентството на Лай като трети мандат на Цай . “

Но успеха на Лай може да провокира гневни реакции от Пекин , в това число военни учения покрай острова . Експерти считат, че Пекин евентуално ще бъде въздържан, тъй като има предпочитание да отбрани връзките сред Съединени американски щати и Китай, изключително след срещата Байдън-Си през ноември. Предизвикателството за Тайпе и за Вашингтон ще бъде да се оправят с безпокойството на Пекин, че Тайван може да „ пълзи към самостоятелност “, съобщи Даниелс от Института за политика на обществото в Азия.

Лай е компактно следван от Хоу Ю-и , претендентът от опозиционната партия Гоминданг . Пекин е упрекнат, че води акция за въздействие в интерес на Хоу , чиято партия вижда Тайван като част от Китай, въпреки и не безусловно под ръководството на Пекин. И въпреки всичко, съгласно наблюдаващи на протичащото се, победа на Гоминданг няма да промени политиката на Съединени американски щати , като се има поради, че публичното мнение на острова преобладаващо поддържа статуквото.

Ако Хоу бъде определен, Вашингтон, който има история на работа с Гоминдана, ще бъде подготвен да се ангажира с него, с цел да продължи укрепването на връзките сред Съединени американски щати и Тайван и всяко облекчение на напрежението сред двете страни на пролива, което ще пристигна с избора му, може да разреши на Съединени американски щати би трябвало да се съсредоточат върху други проблеми, удостовери Брайън Харт, помощник на China Power Project в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

По-топлите връзки сред двете страни на пролива може да донесат нови сложности в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

„ Ще има още за съгласуване “ , посочи Даниелс. Тя добави:

„ Но защото Пекин евентуално ще окаже напън върху държавното управление на Гоминданг да върви към обединяване, Вашингтон може да помогне на Хоу да се оправи с този напън . “

Третият претендент, Ко Уен-дже от новосъздадената Тайванска национална партия , може да бъде най-голямото предизвикателство за Вашингтон, в случай че бъде определен да поеме президентския пост. Неговата партия занапред ще бъде тествана и ще построи връзки с Вашингтон, само че наблюдаващи означават, че Ко е изразил интерес да работи със Съединени американски щати . Харт от своя страна беше безапелационен:

„ Администрацията на Байдън направи всичко допустимо, с цел да няма желания . Има опция, без значение кой ще завоюва. Съединени американски щати в действителност не се пробват да се намесят в това.

И още:

„ От позиция на Съединени американски щати това, което желаеме Тайван да направи в по-висока степен, е да влага в защитата си, с цел да възпира експанзията на Китай . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР