Отлично настроение цари в малката зала на партера на Конгресния

...
Отлично настроение цари в малката зала на партера на Конгресния
Коментари Харесай

Лондон: Лейбъристите срещу хаоса на консерваторите

Отлично въодушевление царува в дребната зала на партера на Конгресния център, където са се събрали шотландските депутати от Лейбъристката партия, локални политици и съидейници. Залата е претъпкана, написа при започване на репортажа си Кристоф Прьосл от немската социална медия АРД.

С бурни аплодисменти е посрещнат Майкъл Шанкс. 35-годишният политик преди малко е спечелил предварителните избори в своя изборен регион покрай Глазгоу в Шотландия. Тази победа издува платната на цялата партия. Лейбъристите най-сетне още веднъж печелят в Шотландия, където бяха толкоз мощни, преди да се появи Шотландската национална партия (ШНП), която ги измести.

Напоследък ШНП се оказа във вихъра на няколко абсурда, които раздрусаха самата партия, напомня АРД. В английския парламент има 59 депутати от Шотландия, като към този момент двама от тях са лейбъристи. Лейбъристката партия сега мощно се надява, че скоро те ще станат много повече. За тях това е витално значимо, тъй като на идващите парламентарни избори през 2024 година желаят непременно да победят допълнително изборни региони в Шотландия, с цел да имат болшинство в Долната камара в Лондон. А отдавна насам ШНП изглеждаше непобедима. Днес обаче към този момент е друго.

Консервативната партия и Сунак са напрегнат

До изборите има още много време. На настоящия си конгрес лейбъристите гледат да сплотят редиците си и да си изваят имидж на партия, която може да ръководи. " Трябва да сложим завършек на бекрайното проваляне, до което ни доведоха консерваторите, с цел да започва едно десетилетие на обновлението ", съобщи партийният водач Киър Стармър в словото си на партийния конгрес в Ливърпул.

Никакви непотребни превъзнасяния и фукане: нужна е просто солидна държавна работа. Такава е философията на Стармър, който се профилира като цялостна диаметралност на непоследователната и частично популистка политика на досегашните консервативни кабинети, които не съумяха да реализират задачите си в редица области.

Правителството на Риши Сунак да вземем за пример неотдавна беше насила да спре един от най-големите инфраструктурни планове в Обединеното кралство – построяването на линия за скоростен трен в северната част, показва АРД. Няма прогрес и в опитите да се реформира тежко болната здравна система в страната. Сунак до момента не е извършил и друго свое заричане: да понижи броя на бежанците, които идват с лодки през Ламанша.

Икономическите ползи на фокус

Лейбъристите желаят да изградят цялата си изборна акция към стопански тематики. Те упорстват да се подтиква икономическият напредък, а всеобщото благоденствие да се трансформира в основна цел. " Някои остарели хрумвания въобще не са толкоз неприятни. Там, където има работни места, а терените са евтини, ние ще грабнем лопатите, ще издигнем строителните кранове и ще стартираме да строим нови градове ", оповести Стармър. Той даде обещание още, че за фамилиите още веднъж ще стане по-достъпно да имат личен покрив над главите си.

Лидерът на лейбъристите беше поканил на конгреса представители на близо 200 компании и даже предложи на мениджърите партньорство: да вземат участие в активността на едно бъдещо лейбъристко държавно управление. Това са напълно нови тонове, които бяха немислими под управлението на предходния лейбъристки водач Джереми Корбин.

Гръмката изразителност е добра тактика

Рейчъл Рийвс, която ще стане финансова министърка, в случай че лейбъристите дойдат на власт, оповести цяла серия от съответни ограничения: " Готови сме да дадем своя принос, подготвени сме да поведем страната и още веднъж да надигнем Англия на крайници ", сподели тя в Ливърпул. Звучи гръмко, само че такава е реториката на лейбъристите сега. Тъкмо с тази изразителност те улавят настроението на доста хора, които са измъчени от безкрайното очакване за час при доктор, от детската беднотия, от разрушените пътища и запуснатите учебни здания.

Рийвс дава обещание, че ще опрости разрешителните процедури и по този начин ще форсира инфраструктурните планове, че ще отстрани данъчните облекчения за богатите и ще води солидна финансова политика. Освен това лейбъристите дават обещание, че ще подсилят районите, в това число посредством солидни вложения във възнобновяема сила. Така ще бъдат открити нови работни места, а съгласно упованията на Стармър ще поевтинее и силата. За Брекзит въобще не става дума: лейбъристите нямат желание да ревизират решението за излизане от Европейски Съюз, само че пък желаят да подобрят връзките с Общността. Ръководството на партията явно счита, че лейбъристите могат единствено да изгубят, в случай че започват нов спор по въпроса.

Възможна ли е реализацията на всичко това?

Лейбъристите обаче сами си основават голямо предизвикателство, тъй като част от тези проекти ще сложи на тестване единството на цялата партия. В момента това единение се крепи основно върху насладата, че следващата година лейбъристите ще имат късмет още веднъж да поемат властта и по този начин да осъществят общата си цел: да сложат завършек на това, което назовават " хаоса на консерваторите ".

Всъщност на конгреса в Ливърпул никой към този момент не се пита дали лейбъристите ще вземат властта – делегатите се питат само " Как ще управляваме? ", обобщава Кристоф Прьосл от АРД.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Англия: Все по-голямо е разочарованието от Брекзит

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР