Откриват първото летище за медицинска помощ по въздуха. Министърът на

...
Откриват първото летище за медицинска помощ по въздуха. Министърът на
Коментари Харесай

Откриват първото летище за медицинска помощ по въздуха

Откриват първото летище за здравна помощ по въздуха. Министърът на защитата Тодор Тагарев ще открие през днешния ден във ВВВУ “Георги Бенковски ” в Долна Митрополия първото лицензирано хеликоптерно летище. То ще се употребява за образование и оперативна база за незабавна здравна помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).

Новото летище ще се употребява за образование на курсанти за потребностите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Министерство на вътрешните работи.

Тържеството по откриването е част от събитията във военновъздушното учебно заведение, отдадени на 115 години от оповестяване на Независимостта на България. На място ще участват представители на институции и ведомства с отношение към военното учебно заведение и активността по HEMS.

На хеликоптерното летище ще кацнат вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база – Крумово, вертолет AS 565MB PANTHER от Авиобаза “Чайка ” и вертолет AGUSTA от Министерство на вътрешните работи. С вертолет PANTHER ще бъде направена проява на превозване на потърпевш.

Медицински хеликоптери

През февруари Върховният административен съд не откри проблем с публичната поръчка за доставка на медицинските хеликоптери. Според магистратите  американската компания Bell Textron Inc., която обжалваше търга, няма съображение да се жали, тъй като не взе участие в него.

Дружеството пък не беше предостатъчно от това, че поръчката е посредством договаряне без авансово съобщение.

От съда напомнят, че става дума за процедура на договаряне без авансово съобщение, проведена след несполучлива открита друга процедура. Възложителят е задължен да предложения тъкмо тези лица, които са подали оферта в предишна процедура, която освен това е отговаряла на условията.

Сагата с медицинските вертолети продължава да се точи, откакто преди няколко години единствената въздушна кола за спешна помощ спря да работи в страната ни. Така България остана една от дребното страни без медицински вертолет.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР