Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен

...
Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен
Коментари Харесай

Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град поискаха жените социалистките от Пловдивско



Откриването на консултативни и спешни центрове най-малко във всеки регионален град поискаха  дамите социалистките от Пловдивския район по време на кръгла маса под надпис „ Чуй ме! Виж ме! ”, която се организира през днешния ден в зала „ Дружба ” на парк-хотел „ Санкт Петербург ” в града под тепетата.  Липсват  поредни политики и ангажираност на националните  и локални управляващи за  финансиране на действия по предварителна защита и отбрана на дамите и децата от принуждение, пък бе нелицеприятният извод, към който  се сплотиха мненията на участниците във форума, проведен от Обединението на дамите социалистки област Пловдив. „ Няма  последователна и целенасочена поддръжка даже за съществуващите услуги, предлагани от  неправителствени организации и локална власт. И по тази причина  такива липсват в доста обитаеми места, а където ги има, са с незадоволително финансиране ”, съобщи при откриването на полемиката Александра Берданкова,  координатор на Обединението на дамите социалистки в Пловдивска област. Според нея точно затова и заради неналичието  на благоприятни условия за приемане на дълготрайна поддръжка жертвите на принуждение се затварят, страхувайки се да споделят и да приказват намерено.

 6-12

Превенцията и отбраната е  в основата на активността на местната  комисия  за битка с противообществените прояви в Община Асеновград. Работата и визията за това, по какъв начин локалната власт може да е от помощ, показа заместник-кметицата Мария Вълканова. Според нея с редица действия, като провеждането на взаимни срещи с учебните комисии,  работа с родителите, образуване на многочислени прояви и реализирането на начинания, които срещат деца и родители с съществени права и отговорности са в основата на предварителната защита. „ Вече пета година организираме Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит сред институции и организиции, чиито  основен приоритет  е предварителната защита. Освен това  издадохме  „ Помагало за родители ”,  ежегодно вършим календар за всеки клас,  с съществена информация за  институциите, които  работят за отбрана на децата ”, по този начин Мария Вълканов показа активността на Община Асеновград. Според общинския консултант от Българска социалистическа партия в Пловдив Петя Манева тематиката е от изключителна значимост. „ Освен насилието над дами и деца би трябвало да обърнем внимание и на казуса с насилието над възрастни хора. Търсенето на решение посредством локалната власт е ангажимент, който аз съм поела и чието развиване ще диря при  разискването на бюджета на община Пловдив за 2018 година ”, съобщи Петя Манева.

 2-16

Пловдивският народен представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Търновалийски се  ангажира всички направени оферти за законодателни начинания да бъдат импортирани в Народното събрание, да се търсят  благоприятни условия за финансиране на основаването на консултативни  и спешни центрове, национални телефонни линии за помощ на потърпевшите от принуждение. „ Липсата на политики  във връзка с приходи, претовареност, обучение, демографска рецесия водят до ескалиране на казуса в последните години. А  фактът, че макар всички полемики и проучвания на казуса насилието над дами и деца се усилва,  е доказателство, че липсват ефикасни политически и законодателни ограничения в това направление. ” безапелационен е Георги Търновалийски.

В края на полемиката участниците се сплотиха към няколко претенции за законови ограничения, измежду които промени в Наказателния кодекс за най-строго гонене и наказване на насилниците. Социалистките желаеха и разпределяне на средства за подкрепяне откриването на консултативни и спешни центрове най-малко във всеки регионален град. На 13 декември (сряда) Обединението на  дамите социалистки от област Пловдив ще внесе в Народното събрание и подписка за ратификация на Истанбулската спогодба.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР