Откриване на директна въздушна линия Пекин - София, разкриване на

...
Откриване на директна въздушна линия Пекин - София, разкриване на
Коментари Харесай

Президентът Радев разговаря с китайския премиер

Откриване на директна въздушна линия Пекин - София, откриване на клон на водеща китайска банка у нас, основаване на Център за научни проучвания и нововъведения - това са част от акцентите от диалога сред президента Румен Радев и китайския министър председател Ли Къцян. Те се срещнаха в китайския град Далиян, където на следващия ден ще вземат участие в Световния стопански конгрес, прочут като " летния Давос ". Българският държавен глава е в Китай по покана на Си Дзинпин.


В рамките на една година българският президент и китайският министър председател се срещат за повторно. Румен Радев приема този факт като явен знак за предпочитание за задълбочаване на двустранните връзки. Посочи, че Китай е първокачествен сътрудник от извънредно значение.
Ли Къцян - министър председател на КНР: Миналата година бях в България, усетих отлично гостолюбие. Много съм удовлетворен още веднъж да се срещна с българския президент. България и Китай имат доста положителни другарски връзки, които се развиват през годините.
България е втората страна, признала Китайската национална република, тази година се навършват 70 години от определяне на дипломатически връзки. Политическият разговор е доста деен. Икономическите връзки се уголемяват, само че капацитетът е доста по-голям.

Румен Радев предложи на премиера Ли Къцян документ с главните насоки за развиване на българо-китайските връзки. В него са изброени разнообразни области със забележителен капацитет, от тях открои три значими плана.
Румен Радев: Изграждане на постоянна авиолиния Пекин-София, която е неотменимо изискване за интензифициране на нашите връзки. На второ място това е откриване на клон на китайска банка в България, с цел да имаме облекчение на капиталовия и финансовия търговски продан. И трето, също доста значимо, това е създаване в София на Българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения.
Китай изследва и изискванията за присъединяване в състезанието за създаване на АЕЦ " Белене ". А на въпрос за какво няма министри в делегацията му, Румен Радев съобщи, че е отправил предложения, само че министрите работили съгласно графиците си. Президентът означи, че до момента нямаме осъществени крупни китайски вложения и транспортни планове. Като уязвимост означи, че страната ни към момента няма и планова подготвеност за това.
Румен Радев: Да, ние имаме геостратегическо състояние, ние сме неотменима част от самодейността " Един пояс-един път ", от формата " 17+1 ", през България би трябвало да минат значими транспортни коридори, само че ние би трябвало да подготвим доста добре нашите планове.
Президентът Радев съобщи, че задачата на визитата му в Китай е да се задълбочат контактите на високо политическо равнище и да се основат по-добри условия за бизнес и по-добри резултати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР