Откритото първенство на Австралия ще добави допълнителен ден към графика

...
Откритото първенство на Австралия ще добави допълнителен ден към графика
Коментари Харесай

Australian Open добавя допълнителен ден за спиране на мачовете до късно през нощта

Откритото състезание на Австралия ще добави спомагателен ден към графика си през идната година в опит да понижи напрежението върху играчите и почитателите след поредност от тежки мачове през последните години, които завършиха в ранните часове.

Новият 15-дневен график за откриващия сезона шампионат от Големия шлем през януари в Мелбърн идва след възходящи апели за ограничение на времето за край в прословуто претъпкания график, белязан от редица мачове, продължаващи дълго през нощта и нанасящи изтощителни жертви на играчите.

На тазгодишния шампионат Анди Мъри и Танаси Кокинакис приключиха известната маратонска борба в 4:05 сутринта в мач от втори кръг, който продължи близо шест часа.

Мъри, троент първенец от Големия шлем и някогашен номер 1 в света, остана гневен освен от времетраенето на мача, само че и тъй като му беше лишен късмет да отиде до тоалетната по средата на надпреварата.

Откритото състезание на Австралия има натоварваща стратегия в ранните кръгове на турнира; пет мача постоянно се играят всеки ден на шоу кортовете – три денем и два през нощта.

„ Вслушахме се в противоположната връзка от играчите и почитателите и сме разчувствани да предоставим решение за минимизиране на късните финали, като в същото време продължаваме да осигуряваме почтен и обективен график на кортовете на стадиона “, сподели шефът на шампионата Australian Open Крейг Тайли в изказване.

Маратонският мач сред Мъри и Кокинакис продължи до ранните часове в Мелбърн. Маратонският мач сред Мъри и Кокинакис продължи до ранните часове в Мелбърн. Уилям Уест/AFP/Getty Images

С новите промени първият кръг на шампионата ще продължи три дни, вместо предходните два, което облекчава напрежението в натоварените начални стадии.

Новите дати на Australian Open за 2024 година ще бъдат 14-28 януари, а неделното начало ще усили броя на сесиите в три зали от 47 на 52. Но уредниците не загатват дали ще има извънредно време за нощните мачове.

Битката сред Мъри и Кокинакис беше едвам второто последно довеждане докрай в историята на шампионата.

През 2008 година Лейтън Хюит победи Маркос Багдатис в пет сета в 4:33 сутринта, откакто Роджър Федерер лиши четири часа и половина, с цел да победи Янко Типсаревич по-рано денем.

Анди от Англия Мъри реагира след точка против австралиеца Танаси Кокинакис по време на техния мач на сингъл при мъжете в четвъртия ден от шампионата по тенис на Australian Open в Мелбърн на 20 януари 2023 година - -- ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ОГРАНИЧЕНО ДО РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗ КОМЕРСИАЛНА УПОТРЕБА -- (Снимка от WILLIAM WEST / AFP) / -- ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ОГРАНИЧЕНО ДО РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА - ИЗКЛЮЧЕНО БЕЗ ТЪРГОВСКА УПОТРЕБА -- (Снимка от WILLIAM WEST/AFP посредством Getty Images) Британецът Анди Мъри реагира след точка против австралиеца Танаси Кокинакис по време на техния мач на сингъл при мъжете в ден четвърти от шампионата по тенис на Australian Open в Мелбърн на 20 януари 2023 година - -- ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ОГРАНИЧЕНО ДО РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗ КОМЕРСИАЛНА УПОТРЕБА -- (Снимка от WILLIAM WEST / AFP) / -- ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ОГРАНИЧЕНО ДО РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА - ИЗПЪЛНО БЕЗ ТЪРГОВСКА УПОТРЕБА -- (Снимка от WILLIAM WEST/AFP посредством Getty Images) WILLIAM WEST/AFP/AFP посредством Getty Images

Тези късни финали са бонус за интернационалните фенове в Европа и Северна Америка, които могат да се насладят на драмата и напрежението на петсетов мач денем. Но те са по-малко занимателни за играчите и тези, които гледат на трибуните.

Липсата на ограничаване във времето в тениса значи, че мачовете не престават толкоз дълго, колкото е належащо на играчите да завоюват.

Три от четирите шампионата от Големия шлем – Откритото състезание на Австралия, Откритото състезание на Франция и Откритото състезание на Съединени американски щати – сега възнамеряват нощни сесии, до момента в който Уимбълдън завършва вечерните сесии в 23:00 часа. като незавършените мачове се възобновяват на идващия ден.

Твърди се, че полицейският час на Уимбълдън, въведен през 2009 година, има за цел да прибере феновете безопасно от мястото на събитието, само че спирането на моменти е карало почитателите да висят на канара по време на най-напрегнатите мачове.

Най-дългият професионален мач се случи на Уимбълдън през 2010 година, когато американският състезател Джон Иснър в последна сметка победи френския конкурент Николас Махут след епично 11-часово съревнование, играно в продължение на три дни.

Джордж Рамзи от CNN способства за репортажите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР