Откакто Владимир Путин управлява Русия, не е имало честни избори.

...
Откакто Владимир Путин управлява Русия, не е имало честни избори.
Коментари Харесай

Слабото място. Как Кремъл праща насила избиратели до урните

Откакто Владимир Путин ръководи Русия, не е имало почтени избори. Вече няма и опозиционни претенденти. Едно нещо властта още не може да управлява изцяло - изборната интензивност. Какъв е проектът на Кремъл да прати гласоподаватели до урните принудително за президенския избор в този момент?

Преди седмица служащите в Астраханския цех за преправка на природен газ в Южна Русия получават от своите ръководители листовки с инструкции по какъв начин да гласоподават на президентските избори в Русия, оповестяват съветски медии и канали в Telegram.

Вотът за президент на Руската федерация ще се организира от 15 до 17 март . Несъмненият любимец е Владимир Путин , а и опозиционни претенденти въобще не бяха позволени до присъединяване. Това не пречи 5000 служащи в завода да бъдат инструктирани какво би трябвало да създадат, с цел да потвърдят, че са изпълнили дълга си към страната - да пуснат бюлетина.

Инструкциите гласят, че всеки от чиновниците в Астраханския цех ще получи текстово известие с линк в него. Линкът би трябвало да бъде отворен, когато индивидът се намира към този момент в изборната секция, с цел да даде гласа си. По данните за географското местонахождение на телефона управлението на завода ще засече, че служащите са се присъединили в изборите. Ако някой не получи SMS, ще би трябвало да сканира QR код. Такъв ще получи от " лице " в изборната секция.

Оказва се, че това е част от специфична стратегия за надзор на изборния развой, споделя Радио Свободна Европа (RFE/RL).
Какво е GEO-SMS
На 7 март самостоятелната група за наблюдаване на изборите " Глас " (Golos), която е неразрешена в Русия, заяви, че ръководещата партия " Единна Русия " е основала план, наименуван GEO-SMS . Целта му е да " управлява изборната интензивност на гласоподавателите от държавния бранш ". Това са да вземем за пример медицински служащи, учители, чиновници в държавни предприятия.
Софтуер за геолокация за повишение на изборната интензивност е изобретение
Използването на програмен продукт за геолокация за повишение на изборната интензивност е изобретение за идния президентски избор, на които дългогодишният президент Владимир Путин би трябвало да получи пети мандат. Програмата заема значимо място в изминал документ, който беше оповестен в Telegram предишния месец от опозиционния политик Олга Сиделникова , някогашен административен началник на Ломоносовския регион в Москва . Сега Сиделникова живее в чужбина.

Документът съставлява показване на предизборната тактика на Кремъл за Удмуртия - централен съветски район с население от близо 1,5 млн. души. Сиделникова отхвърля да каже по какъв начин се е сдобила с него, само че прибавя, че има оригинала и не се съмнява в неговата достоверност.

Комплектът от 38 страници с презентационни слайдове разкрива " какво съставляват " изборите " в Русия ", написа Сиделникова. По думите ѝ сходна информаця идва от цялата страна, а отчетът от завода в Астрахан също демонстрира, че " историята безспорно ще бъде същата и в другите райони ".

Сергей Антонов, политически съветник от Удмуртия, който в този момент живее в чужбина, съобщи, че е сигурен, че приключването на Сиделникова е " същински документ и че във всички райони на Русия са издадени аналози ".

" В петък [15 март], преди 14:00 ч., всички чиновници от държавния бранш би трябвало да изпратят на сървъра известие с включена геолокация ", сподели Антонов, който в този момент живее в чужбина. " Това е нова технология. С всеки идващ избор системата се усъвършенства. "
Слабото място на Кремъл
Откакто Владимир Путин е на власт в Русия, в никакъв случай не са били провеждани чести избори, настояват наблюдаващи и критици на режима в Москва, защото Кремъл управлява полицията, съдилищата, изборните комисии, държавните медии, локалните управляващи. Но актуалният избор, който се организира при започване на третата година от съветската инвазия в Украйна и на фона на репресиите против инакомислието и опозицията, се счита за най-слабо конкурентния народен избор от съвсем 25 години в Русия.
Кремъл има намерение да обезпечи 80-85% от гласовете за Путин
Според известия в медиите и изявления на публични лица, Кремъл има намерение да обезпечи 80-85% поддръжка за Путин при изборна интензивност от най-малко 70% . Анализатори настояват, че Путин и неговата администрация желаят да употребяват изборите, с цел да покачат легитимността си посредством проява на всеобща национална поддръжка - и за самия президент, и за войната му против Украйна и все по-острата борба със Запада .

Осигуряването на висока изборна интензивност постоянно е било " едва място " за държавното управление, споделя Сиделникова.

Премахването на самостоятелните наблюдаващи, разширението на онлайн гласуването, контролът върху изборните комисии на всички равнища не са задоволителни. " Кремъл още има потребност хората да се явят на избори ", споделя още тя пред Свободна Европа. " А управлението на изборната интензивност не е елементарно. Това е, жестоко казано, слабото им място. "

Когато успее да управлява и интензивността, Кремъл може да създаде какъвто си желае резултат.

Според Сиделникова акцията на режима на Путин за организация на президентския избор е стартирана още преди година, а документът, с който тя се е сдобила, е още от предишното лято. Обикновето в региона на Удмуртия изборната интензивност е към 55%, а на властта ѝ би трябвало растеж до 80%.

В допълнение към софтуера за геолокация, документът приканва за " готовност " на гласоподавателите посредством офисите на партията " Единна Русия " и напъните на общинските администрации.

Антонов споделя, че " Единна Русия " има намерение да " увеличи изборната интензивност на базово равнище благодарение на административни запаси - активизиране на служащи, осъществяване на надпревари и патриотични мероприятия ".

Той обаче добави, че партията постоянно е затруднена в осъществяването на сходни проекти заради общата липса на възторг.
Акция " Чистка "
Изтеклият документ също по този начин в детайли разказва напъните на Кремъл за " надзор на публичното мнение ", в това число разширените старания в обществените медии. В документа се споделя, че акцията на Путин ще следи непрекъснато чатовете и дискусионните групи в обществените медии за да управлява отрицателната информация и да дискредитира опозиционните начинания.
Целта ѝ е да разпознава и " бързо да отстрани " всички " опозиционни агитационно-пропагандни материали " от интернет
В проекта са включени точки като " противопоставяне на всички зародили протестни дейности ", " основаване и разпространяване на контрасъдържание ", както и " подготовка и разпространяване на имитации, четива, проверяващи филми и така нататък ". Той включва и акция " Чистка " - задачата ѝ е да разпознава и " бързо да отстрани " всички " опозиционни агитационно-пропагандни материали " от интернет.

Правителството също по този начин основава " териториални организации за публично самоуправление " (ТОС), формирани от другарски настроени към държавното управление деятели, измежду които набира " самостоятелни " наблюдаващи на изборите.

Те са " псевдообществени псевдонаблюдатели ", споделя Антонов. По думите му функционалността им е " постоянно ще споделят, че не е имало изборни нарушавания " и са строго инструктирани какво да приказват.

" Изборите в Путинова Русия са доведени до логическото си съвършенство ", добави той, " и ще се проведат по модела на Съветския съюз - без избор, с един-единствен претендент ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР