Отиде си големият български художник Никола Манев. Почина миналата нощ

...
Отиде си големият български художник Никола Манев. Почина миналата нощ
Коментари Харесай

На 77-годишна възраст ни напусна големият български художник Никола Манев

Отиде си огромният български художник Никола Манев. Почина предходната нощ в парижка болница. След два дни той щеше да навърши 78 години.

Последната му воля е била да бъде заровен в Чирпан, където е прекарал детството си. Там се намира и негова изложба, която той завеща на града, дружно с картините в нея.


Никола Манев е роден в Пазарджик, детството си прекарва в Чирпан, приключва художествената гимназия в София. Живя и твори в Париж, без да изпуска връзката си с корена. Държеше да се знае, че е български художник. Обичаше Яворов и постоянно е носил негова книга със себе си, споделя поетесата Елка Няголова, която събра живота му в книгата „ Пленникът на светлината “.
Елка Няголова: Достатъчно беше човек да влезе в неговата кухня в Париж, с цел да види чубрицата, с цел да види лютите чушки, с цел да види, че е попаднал в дома на един българин.
Над 3000 картини на Никола Манев се намират в държавни и частни сбирки в над 30 страни по света.

Десетки свои произведения той подари на България.
Елка Няголова: Неговото верую беше светлината е пъпната шнур, която свързва индивида с Бога. И аз мисля, че Кольо беше в действителност обвързван с тази пъпна шнур.
Непрестанно обикаляше света, с цел да търси вдъхновението. Признаваше, че ситуацията в ателието му е цялостен безпорядък, само че духовното си успокоение намираше в платната.
Никола Манев: Може би имам нужда от това безвластие да основа пък ред в картините. Аз не мога да ми е подредено всичко като немец, като швейцарец. Просто някак си интуитивно ги намирам нещата. Ръката ми отива там, където би трябвало. Както виждаш всичко, е един меланж от пастели и акварели. Ей това е, в цялата тази блъсканица намирам равновесието. Моите картини, те не могат да лъжат. Те са доста откровени, доста почтени.
Никола Манев си отиде, само че картините му остават с нас.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР