Отиде си големият българин, когото всички в Одрин уважаваха -

...
Отиде си големият българин, когото всички в Одрин уважаваха -
Коментари Харесай

Отиде си големият българин, когото всички в Одрин уважаваха

Отиде си огромният българин, който всички в Одрин уважаваха - отец Александър Чъкърък. Той и брачната половинка му Мария десетки години непринудено поддържаха българските църкви „ Св. Георги Победоносец “ и „ Св.св. Константин и Елена “ в град Одрин.

Тъжната новина заяви някогашният народен представител от " Продължаваме промяната " Димитър Ташев.
-->
Напусна ни ненадейно един популярен българин, с голямо сърце да служи на народа и мой другар отец Александър Чъкърък, разгласи Ташев.

" Моите дълбоки съболезнования на брачната половинка му Мария и на цялото семейство! Почивай в мир, приятелю! ", написа още Ташев, представен от " Флагман ".

Отец Чъкърък е умрял ненадейно, едвам на 62 години. Той от десетилетия  работи неуморно за запазване на българщината и за опазване и подсилване на устоите на християнската религия и обичаи. Под негово управление на 6-ти и 21-ви май всяка година в града се стичат стотици жители за храмовите празници на църквите „ Св. Георги Победоносец “ и „ Св.св. Константин и Елена “.

Благодарение на него и брачната половинка му през 2008 година към църквата е открит филиал на Народно читалище " Просвета 1870 " - Свиленград, което е първото отвън рамките на страната. Там доста деца учат български език.

През февруари 2023 година отец Александър Чъкърък беше награден с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за огромните му заслуги за запазване на българското културно и историческо завещание.

Държавният глава Румен Радев показва дълбоки съболезнования на фамилията, околните хора и православната общественост в прилежаща Република Турция във връзка кончината на отец Александър Чъкърък – духовник в църквата „ Свети Георги Победоносец “ в град Одрин. В съболезнователния си адрес президентът акцентира неуморната работа на отец Чъкърък за укрепването на устоите на християнската религия и обичаи в българските църкви „ Св. Георги “ и „ Св. Св. Константин и Елена “, оповестяват от " Дондуков " 2.

Държавният глава откроява приноса на отец Чъкърък за поддържането на другарски и добросъседски връзки сред Република България и Република Турция, като със своя възрожденски дух той служи правилно на народа си, българската просвета и нематериалност. Румен Радев напомня и че единствено преди месец е удостоил отец Чъкърък с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо завещание.

Румен Радев показва убеденост, че светлият образец и дело на отец Чъкърък ще продължат да задават нравствена посока на идните генерации православни българи в Турция, които ще продължат и неговата виновна задача.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 година в гр. Одрин, Турция, в фамилията на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското учебно заведение „ Петър Берон “ в Одрин, а през 1992 година ИЧС „ Г. А. Насър “ в гр. София и Семинарията в гр. Пловдив. През 2000 година се дипломира със степен „ магистър “, компетентност „ Богословие “ в СУ „ Св. Климент Охридски “.

През това време е чиновник в българската болница „ Евлогий Георгиев “ в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 година за дякон и на 29 юли 2001 година за духовник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и незабавно по-късно на 30 юли 2001 година е назначен за духовник в църквата „ Свети Георги Победоносец “ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 година стартира работа като духовник в църквата „ Свети Георги Победоносец “ в Одрин, Турция. Филип Чъкърък, който е татко на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години непринудено поддържа и стопанисва българската черква „ Св. Георги Победоносец “.

Двамата провеждат българската общественост и изтъкнати общественици от Одрин за запазване и възстановяване на храма. Под управление на отец Чъкърък сполучливо приключват дейностите по реституция и ремонт на църквата. На 9 май 2004 година Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, в този момент Български Патриарх, освещава актуализирания храм в наличието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски. Отец Александър Чъкърък взе участие и в освещаването на църквата „ Св. св. Константин и Елена “ в Одрин на 14 септември 2008 година от митрополит Неофит в наличието на министър-председателя Сергей Станишев.

С цялостната си родолюбива и добродетелна активност отец Чъкърък способства за поддържане на другарски и добросъседски връзки сред България и Турция. Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските сдружения в България и интензивно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безусловно своите познания, опит и сила за разпространение на българския език, история, ритуали, просвета и за отбрана на тракийската идея.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР