Отговорността за безопасността на детските стоки е на производителя. Проектирането

...
Отговорността за безопасността на детските стоки е на производителя. Проектирането
Коментари Харесай

Как да изберем безопасни детски стоки за игра навън?

„ Отговорността за сигурността на детските артикули е на производителя. Проектирането и изработването им би трябвало прецизно да извършват наредбите на съответните наставления, стандарти и регламенти за сигурност, а преди стартирането им на пазара следва да бъде осъществена оценка на сходството. “

Това разяснява основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в ефира на „ Българска национална телевизия “ при започване на лятото и в помощ на родителите, на които им следва да изберат за своите деца колела , ролери , скейтборди , тротинетки и други. Според нея те би трябвало да бъдат съобразени възрастта, височината и тежестта на детето, както и да се следи за информация за производителя, за знака CE и стандарта за сигурност, за указания за приложимост и поддръжка.

При тротинетките и скейтбордите би трябвало да се обръща внимание на дъската – ръбовете да са заоблени, повърхността да е грапава, с цел да не се плъзгат краката на детето по нея. Колелцата да са задоволително надеждно закрепени за корпуса и да не се износват бързо, в случай че са от пластмаса. В противоположен случай се основават предпоставки за катурване. Ако пък колелата са прекомерно дребни, може да заседнат в пукнатини на асфалта, обърна внимание Руменова и добави, че поради такива опасности сходни модели са забранявани в Европейския съюз /ЕС/.

„ За ховърбордите би трябвало да се ревизира до каква степен надеждно са захванати двете обособени елементи на дъската и по какъв начин се движат, с цел да не се основават предпоставки за извъртане, което пък да докара до клатушкане и рухване на детето “ , уточни още тя.

Експертът изясни, че изборът на велосипеда би трябвало да бъде съгласно възрастта и височината на малчугана – от тях зависи размерът му , който се мери в инчове. За деца до 5-годишна възраст се предлага 12 инча, а за всяка последваща година – с по два плюс. При сгъваемите модели рамката не би трябвало да визира меките елементи. Веригата и верижните колела би трябвало да бъдат обезопасени с кутия, с цел да не захванат дрехата на детето или да не го наранят.

„ Освен да изберем безвредно средство за напредване, би трябвало да съобразим и облеклата – да нямат връзки или пък облеклата да са по-голям размер и да се закачат, детето да загуби равновесие или да се стресне и да падне “ , изясни Руменова.

Тя се причисли към рекомендациите и на други специалисти да се употребяват каски , налакътници и наколенки , които също да се избират деликатно.

„ При каските е добре да има мека част, която е сред главата и самата каска, с цел да не се получават пострадвания. Закопчаващият механизъм да е благонадежден и да не се откопчава самичък, каската да падне или да се наклони и детето да загуби видимост “ , даде образци тя.

За всички тези артикули има условие освен във връзка с структурата, само че и да не съдържат нездравословни субстанции – повишено наличие на олово, фталати и др. В регистъра на „ Safety Gate “ потребителите могат да се осведомят за всички неразрешени артикули, с цел да не закупят подобен, както и да се срещнат с аргументите за тази възбрана, които пък насочват към предпоставките за рисковете. Тя посочи, че забраняваните заради разнообразни опасности артикули най-често не покриват по-високите условия на територията на европейската общественост, тъй като са създадени в трети страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР