Отделът по риболов и морски изследвания към Министерството на земеделието,

...
Отделът по риболов и морски изследвания към Министерството на земеделието,
Коментари Харесай

Кипърските власти предупредиха за опасна риба в морето

Отделът по лов на риба и морски проучвания към Министерството на земеделието, развиването на селските региони и околната среда на Кипър предизвести за нов тип риба във водите край острова, която може да бъде рискова за индивида, съобщи кипърската редакция на в. „ Катимерини “.
Става въпрос за рибата Plotosus lineatus – ивичест змиорковиден сом. Той идва от Индийския и Тихия океан. Преминал е през Суецкия канал от Червено към Средиземно море.
Въпреки че типът към този момент е регистриран в Средиземно море от 2001 година, първото му вписване в Кипър е направено едвам през 2022 година в северните елементи на острова и напълно неотдавна, едвам на 17 септември 2023 година, е открит и в морската зона на Протарас откъм югоизточните елементи на страната.
Ивичестият змиорковиден сом може да е рисков за хората, защото перките и кожата му съдържат мощни отрови. Симптомите при ужилване включват местен оток към мястото на пострадването и мощна болежка, а при несвоевременно лекуване може да се стигне до по-сериозни затруднения и даже до гибел. Лечението включва загряване на мястото, нормално с топла вода, с цел да се ограничи действието на токсините като незабавна мярка за облекчение на положението и наложително посещаване на медицински център допустимо най-скоро.
Сомът Plotosus lineatus е относително дребна риба, нормално дълга от 15 до 25 см, написа Българска телеграфна агенция. Тялото му е кафяво с бели надлъжни линии и четири чифта мустаци – два над и два под устата. Той е дънна риба, която нормално живее в скалисти крайбрежни региони на дълбочина до 60 метра и се храни главно с ракообразни, мекотели и червеи. Младите екземпляри постоянно образуват гъсти кълбовидни пасажи от към 100 индивида, до момента в който възрастните са или самотни, или образуват по-малки групи от към 20 индивида и нормално денем се крият в скални пукнатини.
Този сом не е първият неместен тип риба в кипърски води, която отделя отрови. Други такива са да вземем за пример Lagocephalus sceleratus и Pterois miles (лъвска риба). Регистриран е и един случай на доста отровната токсична дребна каменна риба (Synanceia verrucosa) през 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР