Отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Русе получи дарение

...
Отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Русе получи дарение
Коментари Харесай

Историческият музей в Русе получи дарение от 35 пана с шевици от региона

Отдел „ Етнография “ на Регионален исторически музей – Русе получи подаяние от 35 пана, избродирани с шевици, възобновени по истински обичайни модели, оповестиха от музея.

Дарителката - Здравка Димитрова, повече от седем години търси съхранени в раклите ризи и престилки на остарялото локално население в Русенско.

Всяка от шевиците по тези дрехи, както и техниките на везане, са проучени и сътворени с респект към оригинала. Възстановените от нея шевици - към 350 броя, са оповестени в книгата ѝ „ Български шевици от Русенски регион”, която беше показана пред аудитория на 11 май в Доходно здание.

Там беше подредена и галерия на пана с оригинали, намерили място в книгата. Част от тези пана Здравка Димитрова подари на музея в символ на дългогодишно и положително съдействие. Заедно с тях музеят получи и 45 броя от книгата.

Екипът на музея изрича сърдечни благодарности на дарителката както за жеста, по този начин и за отношението и отговорността към обичайна просвета и готовността за взаимна работа за запазване и показване на обичайна просвета на хърцоите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР