Отдавна е време за коренна промяна в поземлените отношения и

...
Отдавна е време за коренна промяна в поземлените отношения и
Коментари Харесай

Земеделците искат от Гечев съдействие за обединение в една камара

„ Отдавна е време за коренна смяна в поземлените връзки и страната да сътвори дълготраен модел, който да се оправи с насъбраните проблеми. “

Това разгласи министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с управлението Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ).

Земеделците сложиха редица въпроси, по които търсят подпомагане от министър Гечев, измежду които – съответни ограничения, насърчаващи обединяването на бранша в единна камара, приемането на компенсации при отчуждаването на земеделските земи, напояването и комасацията.

Министър Гечев се ангажира дълготрайно да работи по тези тематики, като посочи, че законодателството в региона на поземлените връзки би трябвало да се усъвършенства.

Земеделските производители желаеха единни инструкции към службите по земеделие при проблеми с правенето на съглашения. Министър Явор Гечев уточни, че при съответен сигнал от стопаните всички аграрни служби в страната ще получават едни и същи инструкции.

Министърът похвали браншовите организации в земеделския бранш, че са построили потенциал да поемат част от отговорностите на държавните органи – нещо, което ще понижи административната тежест и ще увеличи доверието към тях.

Браншовите организации желаеха промени в Закона за запазване на селскостопанското имущество, при застраховането, както и законодателни ограничения, които да прекратят дублирането на контракти за наем на аграрни земи.

От своя страна заместник-министърът Валентин Чамбов насърчи присъстващите на срещата: „ Министерството на земеделието чака съответни оферти за законодателни промени от неправителствения бранш “.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР