Отборът на България спечели бронзовите медали от Световната купа по

...
Отборът на България спечели бронзовите медали от Световната купа по
Коментари Харесай

България с бронз от Световната купа по хандбал след разгром над Индия

Отборът на България завоюва бронзовите медали от Световната купа по хандбал за мъже във Варна след разгрома победа над Индия с 47:18 (25:7) . От началото на мача на терена в зала " Конгресна " на ДКС имаше един тим – българският, подкрепян от многочислена агитка хандбални почитатели.

Българите поведоха с 5:0 с два гола на капитана Светлин Димитров и по един на Божидар Симеонов, Кристиан Василев и Михаел Иванов преди гостите от Индия да върнат едно попадение. Последваха обаче 3 гола на Преслав Станчев и по един на Кристиан Василев и Светлин Димитров – 10:1. Натискът на българските момчета, нападателната отбрана, положителните намеси на Николай Петров и дребното неточности доведоха до неповторимите 10 следващи гола - от 10:2 до 20:2 преди индийците въпреки всичко да върнат 2 гола. В края на полувремето треньорът Иван Василев смени на вратата Николай Петров с Стефан Димитров, а сигналът за отмора пристигна при 25:7.

На полувремето кметът на Варна Иван Портних и президентът на БФХ Росен Добрев наградиха всички доброволци, които помогнаха в организацията на шампионата. След края на срещата националите подариха на Портних две топки с подписи – една персонално за него и една за музея на спорта във Варна.

При решен мач, втората част стартира както приключи първата. С по три гола на Светлин Димитров и Преслав Станчев България дръпна с над 20 - 31:9. Рециталът на българите продължи и с нови две попадения на Димитров и едно на Иванов усилиха разликата до 34:10. До края българските " лъвове " се забавляваха за крайното 47:18.

Най-полезен за българите беше Светлин Димитров с 11 гола. Той бе определен и за състезател на мача. 7 добави Преслав Станчев, 6 Михаел Иванов, по 5 Иво Петков, Владислав Йоргов и Петко Петков, 3 Кристиан Василев, 2 Георги Атанасов, а по 1 Росен Колев, Тодор Калчев и Божидар Симеонов.

" Наложихме нашия жанр на игра. Момчетата бяха освободени и благодаря на всички, както и на публиката. Играчите се отнесоха доста съществено, макар че още на 10-ата минута показахме, че сме доста по-добри от тях. Бяхме се разбрали да приключим този шампионат на драго сърце и усмивки. Снощи плаках и споделих на момчетата да го създадат, в случай че желаят да ме накарат да се дръзвам. И те го направиха ", сподели треньорът на България Илиян Василев след мача.

Той разяснява и достижението на Светлин Димитров, който към този момент има над 200 гола в Световната лига.

" Светлин си е Светлин. За да вкара тези 200 гола работи целият тим. Всички способстват за доста неща. Има момчета, които правят черната работа, която не се вижда. В хандбала броим головете, само че не виждаме кой работи в отбрана, по какъв начин работи. Браво на Светлин и аз съм благополучен, че съм му треньор. Но отлично и на всички момчета, които построиха този триумф. И още един път – благодаря на публиката. Очарован съм ", приключи Василев.

С 11-е си попадения против Индия, Светлин Димитров към този момент има 213 в 4-е издания на Световната лига.

" Удовлетворение има, тъй като успяхме да спечелим мача за трето и четвърто място. Но има оскърбление, че не играем финалния мач. Смятам че, действително видяно можеше да приключим най-малко 2-ри, само че ще продължаваме да работим и в последващи шампионати ще се опитаме от отидем по-далеко. Доста говорихме след мача с Куба, бяхме си споделили с момчетата, че ще излезем и ще се раздадем на 100% в последния мач. Мисля, че го направихме. Успяхме да парираме индийците отвред. Жалко, тъпо, че не играем край. Смятам, че трябваше да бъдем там ", сподели Светлин Димитров и добави, че макар че приема като триумф маркираните над 200 гола, успеха е за целия тим, а не за един човек.

Преслав Станчев беше втори най-резултатен за българския тим със 7 гола.

" Справихме се доста добре. Успяхме да осъществим дилемите, които ни беше наложил треньорът. Съжаляваме, че не успяхме да се надигнем на финала и да вземем златото, което заслужавахме. Но мисля, че тимът има развиване и ще създадем крачка нагоре. Заслужавахме да победим Куба, само че за в този момент се задоволяваме с трето място. В персонален проект се надявам на трансфер в чужбина на професионално равнище “, сподели Станчев.

Иво Петков и Петко Петков вкараха по 5 гола за бронзовите медали.

" Мисля, че показахме доста добра игра през днешния ден. Всички съумяха да влязат и да задържим резултата. Искахме да потвърдим, че нашето място би трябвало да е по-напред, само че уви, през вчерашния ден не успяхме да се оправим. Взехме всичко, което можем от този шампионат и ще продължаваме да се развиваме нагоре. Бяхме по-добрият тим. Искахме да покажем, че нашето място е на финала “, съобщи Петко.

" Благодаря на почитателите. Дадоха ни огромна поддръжка. Бяха в действителност доста и на този мач, и на предходния. Беше доста прекрасен шампионат, извадихме третото място и идващия път даваме още повече газ и вървим нагоре. Днешната задача беше да играем до край, на 100% и го направихме “, добави Иво.

Михаел Иванов се разписа 6 пъти за успеха над Индия и бронзовите медали.

" Малко или доста чакахме да сме класа или две над тях. Мисля, че играхме добре и то се вижда от резултата. Опитваме се с всеки мач да позволяваме по-малко неточности. Днес допуснахме по-малко, само че има още да се чистят неща, с цел да бъдем там, където желаеме. В персонален проект имам оферти от чужбина. Ще ги прегледам с моя управител и ще решим къде ще отида “, сподели Михаел Иванов.

В мачът за купата сега спорят Куба и Кипър. Срещата се управлява от българските съдии Георги Дойчинов и Юлиан Горецов и от нашия пратеник Михаил Башев.

Англия пък завоюва 5-ото място на шампионата след погром над Австралия с 34:22. Нигерия приключи Световната купа във Варна нс 7-о място, откакто в последния си мач се наложи над Андора с 36:14. Молдова победи Гватемала с 21:14 и е на 9-о място. Малта разруши Азербайджан с 31:20 и зае 11-ата позиция.

Снимки: БФХ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР