Отбелязваме годишнина от рождението на великия филмов режисьор Андрей Тарковски.

...
Отбелязваме годишнина от рождението на великия филмов режисьор Андрей Тарковски.
Коментари Харесай

Владимир Игнатовски: Тарковски е предупредил за бъдещия спад на култура, но ние не го чуваме

Отбелязваме годишнина от рождението на великия кино режисьор Андрей Тарковски . Проф. Владимир Игнатовски, един от огромните ни кинокритици, е преводач на книга за Тарковски. Професор Владимир Игнатовски открива творчеството на Тарковски посредством първия филм на режисьора - „ Иваново детство “. Впоследствие съумява да се запознае с него и онлайн:  
„ Тарковски е необикновен човек. Един от дребното гении в международното кино , освен в съветското. Той не беше елементарен за контакти “, сподели пред БНР проф. Игнатовски.

Андрей Тарковски израства в една извънредно интелектуална среда , акцентира професор Игнатовски. Определя го като най-ерудирания режисьор на света. Това излиза наяве и от книгата на режисьора „ Уловеното време “.  

Говорейки за „ Сталкер “, си спомняме и за „ Соларис “ – филмите на Тарковски, които той посвещава на научната фантастика. Според професор Игнатовски жанрът е единствено завесата, зад която се крият богатите послания и търсения на режисьора.

 facebook.com „ Той се мъчи в рамките на научната фантастика да опише своята визия за хората, за държанието, за моралната отговорност . Той не се интересува от Космоса, а от вътрешното положение на хората, за него това е единствено мотив да му разрешат да прави филми - погледнете какъв брой години минават сред един и различен от филмите си, той мъчно пробиваше в ситото на цензурата. Той чака по 5-7 години да направи филм… “, сподели още в „ Хоризонт до обед “ Игнатовски.

Андрей Тарковски оставя след себе си седем кино лентата. Той е един от хората на изкуството, които плануват и предизвестяват за процесите , които следим в актуалното общество:

Той ни е е предизвестил, само че ние не го чуваме …цялата тази захлас по благоденствието, по потреблението, спадането на културата, той го е схванал от своята висота… “, уточни проф. Игнатовски.

" Всички в неговото семейство са се занимавали с лирика и кино , познавам сестра му Марина и считам, че той е мощно креативна персона ", разяснява пред БНР Майя Праматарова от Българския културен институт в Москва.

" Интересни са взаимовръзките му с другите огромни кинодейци. Забележително е било умеенето му да среща точните хора в точния миг - на вълната, на която той се намира при правенето на даден филм. Един от основните послания във филмите му е обликът на детето, музиката на Бах... ", сподели още Праматарова.

Още по тематиката в звуковите файлове
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР