Отбелязваме годишнина от кончината на писателя и родолюбец Николай Хайтов,

...
Отбелязваме годишнина от кончината на писателя и родолюбец Николай Хайтов,
Коментари Харесай

Днес се отбелязва 17-годишнината от кончината на писателя Николай Хайтов

Отбелязваме годишнина от кончината на писателя и патриот Николай Хайтов, осведоми БГНЕС. Днес (30.06.19 г.) се навършват 17 години от гибелта на създателя на фамозните " Диви разкази " и " Шумки от габър ". Николай Хайтов умира на 82-годишна възраст на 30.06.2002 година от левкемия. Той е заровен в Централните гробища в София.
Николай Александров Хайтов е български белетрист, драматург, журналист, прочут със сборника си " Диви разкази ". Роден е на 15.09.1919 година в родопското село Яврово, община Куклен в доста оскъдно семейство. Родителите му са елементарни хора. Хайтов приключва прогимназия в родното си село, само че вместо да постъпи в гимназия в Пловдив, стартира самичък да си изкарва хляба в огромния град.
Първият му етюд е оповестен през 1954 година в списание " Септември ". Следва предложение за съдействие в списанието, където печата собствен роман ( " Случай без казус " ) и нов етюд. През 1967 година излизат популярните му " Диви разкази ". Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 непознати езика, в това число и на китайски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР