От звънка хармония, когато вирусът обезоръжава клетките, до сблъсъци и

...
От звънка хармония, когато вирусът обезоръжава клетките, до сблъсъци и
Коментари Харесай

Чуйте как звучи COVID-19

От звънка естетика, когато вирусът обезоръжава клетките, до конфликти и стихия, до момента в който се възпроизвежда. Така американски учени са „ превели “ новата конструкция на протеина на ковид на музикален език, с цел да бъде разгадан по-добре патогенът.

Професор Маркус Бюлер от Масачузетския софтуерен институт и неговият екип използвали изкуствен разсъдък, с цел да трансформират модел на протеиновата конструкция на SARS-CoV-2 в мелодия на класическа музикална комбинация.

Изследователите дали на всяка аминокиселина - градивните детайли на протеина, име на нота. След това логаритъмът преобразува тези ноти в музика. 

Бюлер счита, че музиката дава опция на хората да схванат протеина по по-интуитивен метод. „ За да видите нещо с очите си, ще ви трябват доста и разнообразни изображения, доста увеличени облици, до момента в който с ушите си можете да чуете музиката единствено за няколко секунди “, сподели Бюлер.

Композицията е с времетраене от към 2 часа е качена в платформата SoundCloud. 

Първата ѝ част е разказана от няколко слушатели като „ успокояваща “ и „ красива “. Бюлер разяснява, че това отразява лекотата на шиповете на протеина, с която те проникват в човешката клетка, което го прави толкоз инфектиран. „ Много е елементарно да се излъже клетката, с цел да отвори вратите си, да бъде инфектирана и да стартира да се развъжда “, изяснява той.

Докато вирусът се мултиплицира и протеинът му се свързва с повече кафези, музиката става бурна и трагична. Потребител на SoundCloud отбелязва, че този раздел демонстрира момента, в който коронавирусът провокира тресчица. Други слушатели разказват частта като „ страшна “ и „ тъжна “.

Бюлер счита, че музиката може да помогне на откривателите да проектират антитела. Те биха могли да вземат музикален контрапункт към мелодията и ритъма на вируса и, като употребяват още веднъж изкуствен интелект, да се опитат да намерят антитела, които да противодействат на вируса.

Бързото разпространяване на ковид, който предизвиква COVID-19, сътвори нуждата „ да отворим мозъка си за други способи за обработка на информация “, сподели Бюлер.

" Традиционният метод, при който се създават разнообразни протеини и се вършат неведнъж повтаряще се клинични тествания, може да отнеме няколко години. Ние не можем да си позволим този разкош “, безапелационен е ученият. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР