От зората на демокрацията, та до днес специалните служби в

...
От зората на демокрацията, та до днес специалните служби в
Коментари Харесай

Слугинажът на службите

От зората на демокрацията, та до през днешния ден специфичните служби в България играят една характерна подмолна роля - намесват се в политическите процеси и манипулират публичния живот.Миналата седмица чуването на шефовете на специфични служби в Народното събрание имаше тъкмо тази функционалност. Самата процедура изглеждаше като неприятен рецитал в начално учебно заведение - популистките партии като " Възраждане " и Има Такъв Народ в хор с умелите политически брокери от Движение за права и свободи подаваха реплики, а шефовете на служби отговаряха. В желанието си да потвърдят, че не са пробити от съветски зависимости, те обаче демонстрираха, че са безпределно слаби в активността си. От което интерес има точно Русия.

От зората на демокрацията, та до през днешния ден специфичните служби в България играят една характерна подмолна роля - намесват се в политическите процеси и манипулират публичния живот.

Миналата седмица чуването на шефовете на специфични служби в Народното събрание имаше тъкмо тази функционалност. Самата процедура изглеждаше като неприятен рецитал в начално учебно заведение - популистките партии като " Възраждане " и Има Такъв Народ в хор с умелите политически брокери от Движение за права и свободи подаваха реплики, а шефовете на служби отговаряха. В желанието си да потвърдят, че не са пробити от съветски зависимости, те обаче демонстрираха, че са безпределно слаби в активността си. От което интерес има точно Русия.

Директорът на ДАНС съобщи, че проверява, нещо, което опонира на закона, съветници от последния постоянен кабинет на Кирил Петков за държавна измяна. От манипулативните отговори на Пламен Тончев стана ясно, че надали не някой е направил изменничество към България, като е разговарял с македонски жители. Директорът на контраразузнаването си разреши да каже даже, че министри от този кабинет не са работили за националния интерес на страната. Очевидно се визираше гласуваната с болшинство в Народното събрание предходната година позиция по връзки на Северна Македония.

Това, несъмнено, е неприемливо от позиция на закона - специфичните служби са деполитизирани - те би трябвало да извършват задания, а не да разсъждават и да дават квалификации или пък да се заиграват с популисти и националисти.
Реклама
Всъщност чуването на шефовете на спецслужби е образно доказателство за какво би трябвало да има дълбоки промени в тях. Демонстрирайки несъстоятелността си и в желанието си с кухи изречения да артикулират своята значителност, те потвърдиха тъкмо противното - че са прислужници на политиците, в тази ситуация на президента, и че трябват един път вечно да се създадат такива промени, които да не разрешават политическата им приложимост.
Свързани публикации 6-то ръководство на президентството 1 юни 2023, 06:17 Как се прави държавна киберсигурност 24 февруари 2023, 10:08
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР