От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните

...
От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с повече от 14% от 1 януари |

От януари природният газ ще нарастне с повече от плануваните все още 14%, стана ясно по време на публичното разискване на цените в Комисията за енергийно и водно контролиране.  Каква ще бъде тъкмо тя ще се разбере при започване на 2022 година

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов уточни като съществена причина скока на цените на европейските тържища.

" В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове доста се увеличи, т.е. би следвало да чакаме едно значително покачване при цената на природния газ, считано от 1 януари ", уточни той.

" Булгаргаз " предлага цената на синьото гориво да стане малко над 117 лева за мегаватчас от януари. Изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов обаче уточни през днешния ден, че нарастването може да е още по-значително. От сдружението показаха още, че цената на газа, която " Булгаргаз "  предлага на пазара, е с 35% по-ниска от настоящите цени от европейските пазари.

Павлов бе безапелационен, че доставките на природен газ за зимата са обезпечени, а потреблението сега е най-високото за последните десетина години.

И той, и Иван Иванов се обърнаха към ръководещите с апел да бъде открит метод за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще би трябвало да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

по-рано през днешния ден, че сдружението е сезирало ДАНС за изтекла информация за клаузи от контракта с азерския снабдител, което е неприемливо и се случва за първи път. Засега отговор от ДАНС няма. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР