От Втората световна война насам броят на военните самолети на

...
От Втората световна война насам броят на военните самолети на
Коментари Харесай

Имат ли наистина САЩ 13 хиляди бойни самолета?

От Втората международна война насам броят на военните самолети на Военновъздушни сили на Съединени американски щати е преди всичко в статистиката за целия свят.

Цифри неотдавна разгласява международното военно списание „ World Air Force Directory 2022 “. 

По данни, предоставени от издателя, военните самолети на Военновъздушни сили на Съединени американски щати са повече от 10 000. Последните данни за броя на самолетите на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, дадени от списание " Flight Global ", са 13 246.

Това е два пъти повече от всички бойни самолети на Китай и Русия взети дружно. 

Военновъздушни сили на Съединени американски щати имат ли в действителност толкоз доста самолети?, пита  " Defence view ".



Статистика на Flight Global

Военновъздушни сили на Съединени американски щати са стратегически военновъздушни сили, ситуирани по целия свят. Съединени американски щати имат голям брой задгранични бази в Азия и Европа. За такива Военновъздушни сили е належащо да се направи подробна статистика за съответния състав и количеството на оборудването му. Преди статистиката би трябвало да се означи, че въздушните сили на Съединени американски щати са разграничени на две елементи: Военновъздушни сили и Въздушната национална армия. Въпреки че са две разнообразни организации по име, няма основна разлика сред Военновъздушни сили на Съединени американски щати и Въздушната национална армия в действителните интервенции, тъй че тази статистика ще включва и оборудването на Националната армия на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в статистиката на Военновъздушни сили.



Активни бойни самолети

Към края на 2021 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати са оборудвани с четири модела бойни самолета, в това число два модела стелт изтребители, F22 и F35, и два изтребителя без стелт, F15 и F16. Произведени са общо 187 бойни самолета F22, само че 5 са ​​се разрушили през десетилетията на работа, а броят на дейната работа е 182. До края на 2021 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати са получили 302 бойни самолета F35A и общият брой на двата стелт изтребителя е 484.

Поглеждайки към самолета от четвърто потомство, F-15 беше първо великолепен изтребител, само че всички F15A/B на Военновъздушни сили на Съединени американски щати бяха пенсионирани. В момента остават осъвремененият F-15C/D и изтребителят с двойна задача F-15E, а новоразработеният F15EX е на въоръжение с 2 самолета. До края на 2021 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати разполагат с 237 F-15. F-16 е изтребителят с максимален брой дейни служби във Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Все още има 937 бойни самолета F-16 на въоръжение. Настоящият сбор на двата модела самолета от четвърто потомство във Военновъздушни сили на Съединени американски щати е 1174.

Стратегически бомбардировачи



Трите стратегически бомбардировача B-52, B-1B и B-2 са известни като „ тройката “ на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Сред тях са създадени 21 стелт стратегически бомбардировача B-2. През 2008 година B2 номер 89-0127 се разруши в Гуам.



Стратегическият бомбардировач B-52 е най-старият на въоръжение измежду настоящите бомбардировачи на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. До края на 2021 година има 76 стратегически бомбардировача B-52, които са на въоръжение повече от половин век. През 2021 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати пенсионират 17 B-1B свръхзвукови стратегически бомбардировача едновременно, като сега 45 B-1B са останали на въоръжение.

Стратегически бомбардировачи на Военновъздушни сили на Съединени американски щати

Въпреки че бомбеното натоварване и скоростта на полета на B-1B надвишават тези на стратегическия бомбардировач B52, бойният режим на стратегическия бомбардировач е претърпял фундаментални промени. В подобен военен режим способността за навлизане на B-1B към този момент не е изключителна, а цената на оборудването и обслужването е доста по-висока от тази на B-52. Следователно в настоящият проект задачата е да се форсира пенсионирането на B-1B и да се модернизира изцяло оборудвания сега бомбардировач B-52H, с цел да може да служи до 2050 година



Самолети за ранно предизвестие и танкери

Американската войска разполага с най-вече самолети за ранно предизвестие в света, само че множеството от самолетите за ранно предизвестие на американската войска са в ръцете на Военноморски сили на Съединени американски щати и няма доста самолети за ранно предизвестие, оборудвани от Военновъздушни сили. 

В момента има единствено един аероплан за ранно предизвестие Е-3 на дейна работа на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. В момента има единствено 32 самолета E3 за ранно предизвестие, оборудвани от Военновъздушни сили на Съединени американски щати.



В момента броят на танкерите на дейна работа във Военновъздушни сили на Съединени американски щати доближава 503, от които главните са танкерите KC-135 и KC-10. Освен това Военновъздушни сили на Съединени американски щати са оборудвани и с 47 танкера KC-46A и 33 KC-130.  Именно този голям брой самолети за ранно предизвестие и танкери поддържат качествата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати за световни удари. 



Транспортни самолети

Военновъздушни сили на Съединени американски щати разполагат с три дейни транспортни самолета, а точно стратегическият транспортен аероплан C-5, огромният транспортен аероплан C-17 и междинният тактически транспортен аероплан от серия C-130. В момента C-5 е третият по величина транспортен аероплан в света по товароподемност. Максималната му товароподемност е 130 тона. На доктрина той може да носи два съществени бойни танка MIA2 по едно и също време. В момента военновъздушните сили на Съединени американски щати са оборудвани с 48 стратегически транспортни самолета C-5 и те се трансфораха в гръбнака на бързото снабдяване на войски на американските военни по света.



Нека разгледаме другите два транспортни самолета. Броят на дейните транспортни самолети C-17 във Военновъздушни сили на Съединени американски щати е 222, а броят на различен междинен тактически транспортен аероплан от серия C-130 е 279. Транспортният аероплан C-17 Galaxy е доста по-добър от съветския Ил- 76. В момента военновъздушните сили на Съединени американски щати създават серия от нови модели, усъвършенствани от C-130, като щурмовия аероплан AC-130.



Други съществени военни самолети

Штурмовикът A-10 Thunderbolt II е съществена мощ във Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Въпреки че американските военновъздушни сили последователно понижават броя на щурмовия аероплан A-10, броят на щурмови самолети A-10 сега към момента е 239. Атакуващите самолети A-10 бяха под прожекторите във войната в Персийския залив, и също по този начин е един от дребното профилирани щурмови самолети в света. Въпреки че маневреността и скоростта на полета на A-10 не са отлични, само че при положение на потребност от надмощие във въздуха, щурмовият аероплан A-10 е обичаният ударен военен аероплан на водачите на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.



Освен това Военновъздушни сили на Съединени американски щати са оборудвани и с към 300 специфични вида самолети, в това число самолети за разузнаване, самолети за електронна битка и самолети за специфични интервенции. Общият брой на всички модели е към 3400. Тези 3400 съществени изтребителя са военните самолети от първа линия на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, които могат да бъдат пуснати непосредствено във война. 

В допълнение към тези модели от първа линия, Военновъздушни сили на Съединени американски щати разполагат и с хиляди дронове, хеликоптери, тренажори и т. н. 



Заключение

От горната статистика можем освен да извлечем съответния брой на настоящите съществени изтребители на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, само че и интуитивно да разберем състава на главните изтребители във Военновъздушни сили на Съединени американски щати: броят и продуктивността на четвъртото поколение самолети на Военновъздушни сили на Съединени американски щати към момента е чудесно, само че същинското му преимущество се крие в броя на изтребителите стелт 5-то потомство и големия флот от самолети за ранно предизвестие и танкери и транспортни самолети. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР