публикува позицията на Съвета на ректорите на висшите училища в

...
публикува позицията на Съвета на ректорите на висшите училища в
Коментари Харесай

Съветът на ректорите: Това не е протест за заплати

" разгласява позицията на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България от 17.05.2024 година Заглавието е на редакцията.

В осъществяване на решението на Общото заседание на Съвета на ректорите, ръководителите на 44 висши учебни заведения и университети обявихме 20-ти май за ден, в който за първи път от доста години университетските институции няма да отворят порти. През последните няколко дни фокусът на вниманието на българското общество е притеглен върху неуместната обстановка, в която е оставена да действа системата на висшето обучение, която ние ректорите сме призвани да управляваме.

Ректорите като работодатели следва да се грижат за изискванията, в които се образоват младежите на България. Във висшите учебни заведения се основава научна продукция, която подхожда на международните стандарти. Академичната общественост дава звук и образец на обществото с въздействието, което оказва. В същото време, от изказванията на всички държавници, разбираме че страната е абдикирала от задължението си да обезпечи финансирането на тази система.

Конституцията афишира науката, образованието и културата за национални полезности, само че през последните четири години делът от брутния вътрешен артикул, заделян за висшето обучение и просвета понижава прогресивно до степен, в която заплашва от банкрути висшите учебни заведения.

Държавата вкарва правила и механизми за увеличение на трудовите хонорари на университетския състав. Но се оказва, че в бюджета, средства за това не са обезпечени. Тези обстоятелства са симптоматични за хаоса, в който висшите учебни заведения работят.

За нас е значимо за българското общество да стане ясно, че висшите учебни заведения не стачкуват само за средства за трудови хонорари, а за съблюдаване на Закона за висше обучение (ЗВО).

Държавата нарушава личните си правила. Изпълнителната власт не желае да извърши решенията на законодателната власт.

Ако някой се пробва да показа нашия митинг като подобен единствено за заплатите ни, той надълбоко не схваща същността му и мотивацията ни. Това не е митинг за заплати, а митинг против потъпкването и слагането в ъгъла на значимостта на образованието и науката.

Целта на митинга са действителни ограничения, вдишване на задължения и тяхното осъществяване.

Подкрепяме настояванията на нашите сътрудници синдикалисти и митингите, проведени от националните синдикални организации.

Разглеждаме обещаните 39 млн. лв. за индексиране на трудовите възграждения на университетския състав и 12% нарастване на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, само че незадоволителна стъпка в вярната посока. Това са пари, които са планувани за висшето обучение още в края на предходната година и е необяснимо тяхното закъснение до степен, да се постанова да ги пожелаваме по подобен метод.

Това надалеч не изчерпва нашите претенции - новите разпореждания на Закона за висшето обучение фиксират минималните и междинните трудови хонорари на преподавателите към междинната брутна трудова заплата за страната.

Ние осъзнаваме, че при необезпечеността им в Закона за държавния бюджет е нужна неговата смяна, която може да стане единствено от настоящо Народно заседание.

Незабавно след конституирането на новото Народно заседание, образувано след изборите на 9-ти юни, ще пожелаеме среща с всички показани в него партии за приемане на сходно решение, което да синхронизира Закона за бюджета с наредбите на ЗВО.

В осъществяване на поръчката си, че това не е митинг за заплати, настояваме и за съблюдаване на условията за установяване на финансирането на научноизследователската и художественотворческата активност на висшите учебни заведения в размерите, избрани от член 91, алинея 9 на ЗВО и залагането на сходни средства за прехвърляния от централния бюджет.

Призоваваме на 24 май към българските учени и академичната общественост да се включат в националните шествия с протестни ленти и хилядите наши студенти и докторанти, сътрудници учители, културни дейци и всички съпричастни към проблемите на българското обучение.

При несъблюдение на тези наши претенции заявяваме, че ще ги отстояваме посредством стъпаловидни митинги, които могат да доведат до неспособност да стартира новата образователна година в българските университети.

С оглед изложеното, на 20-ти май българските висши учебни заведения ще затворят порти, като се изключи осъществяване на действия с наложителен темперамент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР