От всички видове летни обувки най-вредни за краката са джапанките,

...
От всички видове летни обувки най-вредни за краката са джапанките,
Коментари Харесай

Ортопед обясни кои са най-вредните летни обувки

От всички типове летни обувки най-вредни за краката са джапанките, равните сандали, балерините и обувките с висок ток

Това сподели травматологът-ортопед Юрий Коромислов, написа

В изявление той отбелязва, че чехлите са плажни обувки и не са предопределени за непрекъснато носене. При тях ходилото не е закрепено, което може да аргументи пострадване. Плоската твърда подметка способства за бързата отмалялост на краката, изяснява експертът.

По същата причина равните сандали и обувки не би трябвало да се носят постоянно. Факт е, че плоската подметка е лишена от омекотяване и опора за сводовете на стъпалото. Такива обувки не всмукват ударите при вървене, което води до болки в ставите и краката.

В същото време Коромислов включва обувките на висок ток в категорията на най-опасните обувки. Според него ток, по-висок от четири сантиметра, придвижва тежестта на тялото върху предната част на краката, което може да аргументи мощна болежка. А продължителното носене на такива обувки може да докара до дисторция на стъпалото от вида „ кокал “. Ортопедът назова тока до четири сантиметра безвреден за здравето на краката.

Някои затворени обувки също би трябвало да се третират с нараснало внимание. Говорим за модели маратонки и кецове с равна подметка. Носенето им може да докара до прегряване на краката и да предизвика развиването на зараза, заключи Коромислов.

Лекарят назова и обувките, които не би трябвало да се носят след 30 годишна възраст. Изборът на обувки обаче би трябвало да се прави, като се вземат поради възрастта и вероятните последствия за здравето.

Медик изясни, че известните измежду мнозина маратонки поради плоските си подметки постоянно предизвикват развиване на плоскостъпие. В такива обувки "сводът на стъпалото се изравнява, стъпалото се разтваря ". Освен това честото носене на маратонки се отразява отрицателно на огромните кръвоносни съдове и гръбначния дирек.

След 30 години носенето на такива обувки се предлага изцяло да се изключи. При младежите връзките са много еластични, а тялото има добре развити обезщетителни и аварийни механизми. С настъпването на избрана възраст обаче се появява вдървеност на връзките и ставите.

Експертите поучават след 30 години да се носят обувки с дребен ток с височина три до четири сантиметра и постоянен корав тил. Каишките или закопчалките би трябвало да фиксират добре крайници. В такива обувки рискът от извъртане на крайници е понижен, разрешава ви да ходите бързо и да водите деен метод на живот.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР