От вчера, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg

...
От вчера, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg
Коментари Харесай

По искане на главния прокурор Игор Краснов Faktor.bg е забранен за четене на територията на Русия

От през вчерашния ден, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg е неразрешено на територията на Руската федерация и не е налично за жителите й. До скандалната мярка се стигна откакто на 12 юли, по искане на основния прокурор на Русия Игор Краснов Роскомнадзор (Федерална работа за контрол в областта на известията, осведомителните технологии и всеобщите връзки, която следи, управлява и цензурира „ чистотата “ на медийното пространство в сходство с господстващата в страната неонацистка идеология на Кремъл- бел.ред.), е изпратил до хостинг компанията, основана в Германия, която повече от седем години обслужва Faktor.bg. Номерът на уведомлението е 593280-НВ и е за нарушение на реда на разпространяване на информацията.

Най-общо основният путински цензор Роскомнадзор предизвестява, че Faktor.bg тиражира подправена и погрешна информация, която опонира на законите в страната и ползите на режима на Владимир Путин. В рамките на 24 часа от приемането на уведомлението Faktor.bg би трябвало да изтрие и отстрани тази рискова за тях информация, в противоположен случай наличието на електронното издание ще бъде неразрешено и ще стане недостъпно за жителите на Русия.

Немската хостинг компания уведоми навреме българския си клиент, само че Faktor.bg употребява правото си на

безмълвен отвод

и не се съобрази с неразбираемите и голословни искания на Роскомнадзор, нарушаващи всемирен правила като независимост на словото и опция за осведоменост.

Съобразяване с съветските претенции би означавало българското издание да се трансформира в съизвършител на незаконната и античовешка политика на режима в Кремъл. Не сме съгласни с обвиняванията, че Faktor.bg е разгласил погрешна информация, не се срамим от изявленията си и няма да се разкайваме пред терористи, мародери и всеобщи убийци. На от през вчерашния ден може да се откри, че българското издание не е налично за съветските читатели.

Подобна глоба през последните месеци Русия наложи на десетки международни и опозиционни съветски медии и осведомителни организации.

Според наши източници концепцията за възбраната на Faktor.bg на съветска територия потегля от София, като персонално предложение на дипломат Елеонора Митрофанова.

Вярваме, че диктаторският режим на Владимир Путин в Кремъл няма бъдеще, цензурата не може да заглуши свободното слово, демокрацията и в Русия нямат опция!

Ето цялостния текст на Уведомлението на Роскомнадзор, преведено на български. В атачмънта е оригиналът на документа на съветски и британски език:

УВЕДОМЛЕНИЕ
За нарушение на реда на разпространяване на информация
Номер на уведомлението: 593280-НВ

По искане на основния прокурор на Руската Федерация или на неговия заместител, Ви оповестяваме за предприемане на ограничения за ограничение на достъпа до осведомителни запаси след 12.07.2022 № 27-31-2022/Ид 9793-22:

Информационният запас, посочен в таблицата долу, съдържа информация, която нарушава законът.
Типът публикувана информация, която е в нарушаване на закона: Фалшиви сигнали за терористични актове или друга ненадеждна обществено-значима информация, разпространяване под прикритие на известия, които съставляват опасност за живота и (или) здравето на жителите, собствеността, опасността от всеобщо нарушение на публичния ред и (или) публичната сигурност, или опасност за интервенция във действието или преустановяване на употреба на животоподдържащи уреди, транспортни или обществени инфраструктури, кредитни институции, за енергетиката, промишлеността или информационните уреди.

Процедура за ограничение достъпът до информация

Роскомнадзор, въз основа на посоченото искане на основния прокурор на Руската Федерация или на неговия заместител, неотложно изпраща искане до телеком оператора, който дава услуги за достъп до интернет да предприеме ограничения за ограничение на достъпа до осведомителни запаси, които разгласяват информация, нарушаваща закона.

Телеком операторът е длъжен да ограничи достъпът до осведомителния запас, който съдържа информация публикувана в нарушаване със закона, неотложно откакто получи това уведомление от Роскомнадзор.

Процедурата за отговор на това съобщение:

3. Хостинг доставчикът или друго лице е длъжно: неотложно откакто получи това заявление, да осведоми притежателя на осведомителния запас за потребността да изтрие незабавно публикуваната информация, която е в нарушаване на закона;

при положение, че притежателят на осведомителният запас откаже или не работи за изтриването на информацията, публикувана в нарушаване на закона, след 24 часа от дата на приемане на това съобщение, да ограничи достъпът до избрания информативен запас.

4. Собственикът на осведомителния запас е задължен:

да изтрие информация, публикувана в нарушаване на закона, в границите на 24 часа от датата на приемане на съответното съобщение от хостинг доставчика или друго лице.

Процедурата след премахване на нарушаването:

Ако притежателят на информативен запас е изтрил информацията, публикувана в нарушаване на закона, той би трябвало да изпрати уведомление за това на имейл адреса на Роскомнадзор [email protected], акцентирайки номера на уведомлението: 593280-HB.

Такова уведомление може да бъде изпратено и посредством уеб формуляра, намиращ се на: https://398-fz.rkn.gov.ru/toproviders/?entryKey=62ce8914c81fe#form.

След като Роскомнадзор ревизира точността на информацията, посочена в уведомлението, и при потвърждаване на обстоятелството, че нарушаването е отстранено, достъпът до осведомителния запас се възобновява на територията на Руската федерация от телеком оператори, който преди този момент е бил стеснен.

Допълнителна информация:
Гореспоменатата процедура за предприемане на ограничения за ограничение на достъпа до информация, публикувана в нарушаването на закона, е планувана в член 15.3 от Федералния закон N 149-FZ от 27 юли 2006 година „ За информацията, осведомителните технологии и отбраната на информацията “.

Точността на информацията, съдържаща се в това уведомление, може да бъде тествана на: https://398-fz.rkn.gov.ru/toproviders/?entryKey=62ce8914c81fe#form.

Това известие е подписано с дипломиран електронен автограф на Роскомнадзор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР