От въвеждането на извънредното положение досега почти двойно са се

...
От въвеждането на извънредното положение досега почти двойно са се
Коментари Харесай

Скок на жалбите за неосъществени почивки в КЗП

От въвеждането на изключителното състояние до момента съвсем двойно са се повишили жалбите на консуматори за почивки, които няма да се състоят, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това каза за председателят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Доста хора се оплакват, че са се провалили почивките им, за които са платили капаро и желаят да получат парите си, посочи той. 

" Извънредното законодателство планува по-скоро облекчения за бизнеса по отношение на това, че се удължиха периодите, в които туроператорите са длъжни да възстановят парите на потребителите ", добави Маргаритов.

И напомни, че изключителното законодателство се отнася единствено за пакетните пътувания с туроператори - хотелско настаняване и превоз.

" Когато става въпрос за самостоятелни резервации за хотелско настаняване, тогава се ползват класическите правила на Закона за туризма и според от изискванията, при които е направена резервацията, потребителите могат да получат назад парите си, щом такава алтернатива е съществувала при резервирането на дадената отмора ", уточни още Маргаритов.

Комисията за отбрана на потребителите поучава тези, които са създали резервация за отмора, да водят договаряния с туроператорите, даже и да се отсрочва във времето съответната отмора.

" Това, което коронакризата сподели, е нещо друго, то малко излиза отвън сферата на потребителска отбрана, само че аз го видях, провеждайки срещи още през цялото време на изключителното състояние с представители на тези компании и то е, че те нямат задоволително надеждни контракти със своите сътрудници, имам поради с хотелите, с самолетните компании. Един от огромните проблеми, които се появява в този момент сега и той води до това удължение на периодите за връщането на парите, е, че туроператорите се явяват в една много непредвидена позиция, при която те са платили пари на хотели, на самолетни компании, само че защото нямат задоволително надеждни контракти с тях, претенцията да си ги върнат е много комплицирана и нормално се отнасят до арбитражни съдилища, което въпреки и индиректно се отразява и върху потребителите ", акцентира Димитър Маргаритов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР