От утре земеделски производители в цялата страна ще излязат на

...
От утре земеделски производители в цялата страна ще излязат на
Коментари Харесай

Пътища под блокада: Земеделци се обединяват в безсрочни протести

От на следващия ден аграрни производители в цялата страна ще излязат на народен митинг , в отговор на отхвърленото предложение на държавното управление за финансова помощ. Националната асоциация на зърнопроизводителите оцени препоръчаната помощ като „ незадоволителна и неприемлива “ , аргументирайки, че показаната методика за подкрепяне не включва способена икономическа експертиза и че годишните данъчни заявления не отразяват съответно загубите на земеделците, които са се нараснали през последните три години.

Протестиращите упорстват за преразглеждане на предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, с цел да се предотвратят всеобщи банкрути в българското земеделие . Те също по този начин изискват ясни гаранции за законодателни промени, които да подсигуряват устойчивостта на бранша.

Земеделците оповестиха, че ще блокират основни пътища в страната сред 10:00 и 12:00 часа, като дадоха обещание протестните дейности да се усилят с всеки минал ден. Отбелязва се, че пътища няма да бъдат затваряни през уикендите.

Сред поставените условия от зърнопроизводителите са включването на главните пет култури в бранш „ Зърнопроизводство “ в държавната помощ, промени в законодателството за улеснение на земеделската активност, отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на търговски съглашения, облекчение на екологичните условия по отношение на селското стопанство, произлизащи от Зелената договорка и отстояване на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.

Тези претенции акцентират сериозната нужда от по-значима и целенасочена поддръжка , като отразяват характерните провокации, пред които са изправени българските земеделци. Предстоящите митинги акцентират сериозността на обстановката, като упорстват за незабавни и ефикасни дейности от страна на държавното управление за адресиране на проблемите в бранша.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР