От централна Азия у нас е дошло непретенциозно растение, използвано

...
От централна Азия у нас е дошло непретенциозно растение, използвано
Коментари Харесай

Всички ползи от люцерна

От централна Азия у нас е пристигнало скромно растение, употребявано преди 6-7 хиляди години в родината си като храна за конете. Това е люцерната.

Освен като фураж за изхранване на животни люцерната се оказва и неповторимо лечебно растение с доста изгоди за здравето на индивида. То е болкоуспокояващо средство, диуретично и слабително растение, служи на подсилване, разчистване и усмиряване и за укрепване на рани.

Препоръчва се потребление на люцерна като лек при кожни болести, студови повреди, диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето, проблеми с чревния тракт, ставни увреждания, тахикардия, продължителен запек, цистити и уретрити, болести на щитовидната жлеза.

Многопосочните позитивни въздействия на люцерната се дължат на забележителния състав на тази трева. Тя е мощно наситена с витамини и аминокиселини, които покачват жизнеността на тялото. С люцерна се отстранява умората, загубата на мощ, нервността.

Съдържащият се витамин К е потребен за черния дроб. Той ускорява и съсирването на кръвта. Растението укрепва миокарда и възвръща естествения сърдечен темп.

Влияе укрепващо на кръвоносните съдове - стените им стават по-здрави и по-еластични. Понижава кръвното и е удобно при исхемия на сърцето. Покълналите семена на люцерната се предлагат при риск от катаракта.

 всички изгоди от люцерната

Благодарение на калция, фосфора, мангана, желязото, цинка, медта, магнезия, калия, натрия, люцерната има многопосочно деяние. Тя е незаместим източник на хлорофил, естрогени, сапонини, захари, пигменти, нишесте, биотин, алкалоиди, ензими и доста други потребни субстанции, по тази причина не е чудно, че може да бъде употребена с идентичен триумф за доста разнообразни потребности.

Люцерната е уместно средство за укрепване на рани, язви и битка с ерозии. Намалява холестерола в кръвта, възстановява кръвната захар, поддържа салдото на чревната флора.

С тази трева се предотвратява развиването на атеросклероза, тя има антимикробен резултат и даже укрепва зъбите, тъй като съдържа флуор. Благодарение на витамин D и калия подкрепя възобновяване на костите и се бори с остеопорозата.

Люцерната е потребна за дамите в менопауза, както и за профилактика на рака на гърдата. Тя е добър детоксикатор и имуномодулатор. Добрата обща форма и възвръщането на виталния тонус умерено може да се повери на това растение, което е същинска преграда против напрежението и стареенето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР