От този месец народните представители ще получат по-високи заплати, показват

...
От този месец народните представители ще получат по-високи заплати, показват
Коментари Харесай

По-високи заплати за властта точно преди коледните празници

От този месец народните представители ще получат по-високи заплати, демонстрират калкулации на база данни от Национален статистически институт на вестник " 24 часа ".
Според сметката, нарастването ще е 90 лв.. То се обуславя от по-високата междинна заплата в обществения бранш през последния месец от третото тримесечие - 1173 лв.. Припомняме, че депутатското заплащане се образува от три междинни заплати в бранша. Така за ноември всеки депутат ще вземе 3519 лв.. През февруари тази година обаче депутатите вземаха още повече - 3540 лв.. Всичко това е базова заплата, без да се броят добавките за присъединяване в парламентарна комисия - 10%, а множеството депутати са членове на най-малко две, както и 1,6% за година трудов стаж. Плюс това депутатите вземат и по две трети от заплатата си в допълнение под формата на разноски за наемане на сътрудници и други, като за това изключително непоколебим доклад няма.
Най-високата заплата в страната обаче е на президента. Той получава публично най-малко две депутатски заплати, т.е. от декември Румен Радев ще се разписва против 7038 лв.. Той също получава по 1,6% от горната страна за всяка прослужена година, което за неговия стаж прави към 60% от горната страна или чистото му заплащане още веднъж минава 11 000 лв..
Премиерът и ръководителят на Народното събрание са малко по-назад от президента - вземат единствено 50% повече от народен представител. Така месечната заплата на Бойко Борисов става 5278 лева, т.е. се усилва със 135 лв. в съпоставяне със сегашната. Това е обаче без добавката за трудов стаж, която също е по 1,6%. При трудовия стаж на Борисов премиерската му заплата става над 7000 лв.. Министрите получават по 30% над главната депутатска заплата, т.е. 4574 лв. от ноември, плюс стаж.
Как е за елементарните хора?
Средната заплата в България през третото тримесечие става по-ниска с 0,7% спрямо второто тримесечие - 1117 лв..
Спадът на заплатите е максимален във финансовите и застрахователни действия - с 5,6% спрямо предното тримесечие, само че самите заплати на финансистите и застрахователи са относително високи - 1815 лв. в този момент и 1922 лева през месеците от април до юни.
Най-високи не престават да бъдат заплатите в областта на ИТ, далекосъобщенията и основаването на осведомителни артикули. Там междинната заплата е 2661 лв., единствено с 2 лв. по-ниска от предното тримесечие. От началото на годината тя е повишена с над 300 лв. месечно. На трето място е добивната индустрия - междинна заплата от 1804 лв., а в енергетиката междинното заплащане е 1656 лв..
В хотелиерството да вземем за пример междинната заплата се подвига, само че продължава да е измежду най-ниските. В началото на годината тя е била 631 лв., през второто тримесечие е 697 лв., а в този момент е към този момент 707 лв..
В образованието за първи път от много време насам има лек спад на междинната заплата от 2,5% спрямо предното тримесечие. Средната заплата в тази сфера обаче сега е по-висока в сравнение с при започване на година - 1073 лв. против 974 лв. през първото тримесечие на 2018 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР