От това колко мандата действително ще вземе всеки политически субект,

...
От това колко мандата действително ще вземе всеки политически субект,
Коментари Харесай

Ще има ли правителство? Ето по колко места си поделят шестте играча в парламента

От това какъв брой мандата фактически ще вземе всеки политически индивид, минал 4% преграда за вход в Народното събрание, зависи значително кой и по какъв начин ще ръководи България.

Най-големият въпрос, който стои пред страната след над половин година ръководство на „ автопилот “, т.е. от служебно държавно управление, е ще може ли да бъде формирано законно държавно управление. И то на болшинството, тъй че да може да взима решения, а не просто да бъде образуван състав на Министерски съвет и да бъдат разпределени постове.

За сходен сюжет са нужни най-малко 121 гласа, което значи, че всяко място е от голяма важност.

Ако паралелното броене покаже близки до процентите от вота към този час, това значи, че трите протестни партии „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “ и „ Демократична България “ нямат нужните гласове, защото общият им актив е 110 депутатски кресла. За да ръководят те ще би трябвало да приобщят един от познатите играчи – ГЕРБ, Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи. Ако съдим по поръчките на Кирил Петков, който желае леви цели с десни принадлежности, евентуално изборът ще бъде Българска социалистическа партия. Това значи, че в случай че се тръгне по този път, държавно управление може да бъде формирано единствено с 4+ партии. Но в политиката това е еднакво на сложен консенсус.

От друга страна ГЕРБ-СДС още веднъж нямат натурален сътрудник в Народното събрание и евентуално Бойко Борисов ще бъде изправен пред същата обстановка, в която и при предходните избори – да върне мандата на президента.

Струва си обаче да се прегледа и един различен сюжет за коалиция сред първите двама. Мандатите на ГЕРБ и Политическа партия стигат за едно независимо и относително умерено ръководство, защото делбата на власт сред двама разумно е надалеч по елементарен вид от болшинство с 4 или повече партии. Това обаче несъмнено е комплицирана коалиция, която надали Кирил Петков и Асен Василев ще употребяват с изключение на при незабавна нужда.

Ако съдим от държанието на Борисов при предходните избори, когато той предложи свои депутати на Слави Трифонов, допустимо е „ Продължаваме промяната “ да направи коалиция единствено с естествените си сътрудници, а Борисов да добави изчезналите столове със свои депутати.

Всички фини сметки зависят и в последна сметка от данните при 100% обработени протоколи. Генерално обаче играчите и картината е такава, а от тук следват политическите сметки, съвещания и взаимни отстъпки.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР