От тази година влизат в сила редица данъчни промени, които

...
От тази година влизат в сила редица данъчни промени, които
Коментари Харесай

Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.

От тази година влизат в действие редица данъчни промени, които касаят както компаниите, по този начин и жителите. Хората, решили да създадат ремонт на дома си, ще употребяват данъчни облекчения. Те ще се дават единствено за парите, дадени за труд на майсторите, предава pariteni.bg.

За задачата обаче майсторите би трябвало да издадат документ, в случай че са компания, за цената на положения труд. Ако са физически лица, в декларацията ще би трябвало да участват техните данни. Към самата декларация не се ползват такива документи, само че подаващият я би трябвало да ги пази и показа при инспекция от страна на Национална агенция за приходите.

Размерът на облекчението е до 2000 лева годишно. При съсобственост на жилището обособените притежатели могат да си поделят тази сума, като всеки заявява своята част, само че отново общата стойност не би трябвало да надвишава максимума. Той се приспада от данъчната основа при попълване на декларацията. Това облекчение не може да се употребява от компании, в комерсиалната активност на които е включено въпросното жилище.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ремонтите на дома да понижават налога върху приходите на собс...

Но в случай че единствено адресът по регистрация на компанията и тази на физическото лице съответстват, то тогава няма проблем да се употребява облекчението. Имотът би трябвало да е в България. Важно е да се знае, че сумата може да се приспадне, когато се заявяват приходите за 2021 година, т.е. ще може да се впише в декларацията през 2022 година

Данъчни отстъпки към този момент ще има и за развъждане на дете. Те ще се употребяват за приходите през 2021 година Тоест за тези, които подават данъчни декларация – през 2022 година, когато ги попълнят, а за тези, които ще употребяват помощта през работодателя си, т.е. са единствено на трудов контракт и нямат други, в края на 2021 година

Родителите на едно дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на две – 9000 лева, а на 3 и повече – 13 500 лева Помощта за развъждане на дете с увреждане е с понижение на данъчната основа с 9000 лева Тоест за развъждане на 1 дете в фамилния бюджет се връщат условно 450 лева Сумата въпреки всичко ще зависи какъв брой и какви други приходи се заявяват.

Ваучерите за храна през 2021 година ще са до 80 лева на нает в предприятието. Те дружно с спомагателното непринудено обезпечаване и някои застраховки като " Живот " служат за данъчно облекчение, като цената им се приспада от данъчната основа.

От това облекчение обаче могат да се възползват единствено тези, за които няма влезнало в действие към датата на обявление обвързване, което ще се извършва наложително. Справка за наличните отговорности може да се извади от уеб страницата на Национална агенция за приходите и специалистите поучават да се пази.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР