От Symantec са се натъкнали на три случая, при които

...
От Symantec са се натъкнали на три случая, при които
Коментари Харесай

Symantec: Хакери използват генерирани от deepfake гласове, за да крадат милиони

От Symantec са се натъкнали на три случая, при които посредством deepfake логаритъм са основани гласовете на разнообразни изпълнителни шефове. Те са употребявани, с цел да се заблудят фирмени финансисти да преведат пари на измамници, предават от BBC.

Deepfake е технология, която употребява изкуствен интелект, с цел да основава безапелационни облици и гласове. Конкретно за изпълнителните шефове да се сътвори еднакъв глас не е мъчно, защото има доста записи на техния диалект.

Д-р Хю Томпсън, специалист по сигурността, изяснява, че могат да се употребяват корпоративни видеа, записи от позвъняванията за разискване на приходите, изявленията, изяви по конференции, презентации и прочие. Може да се сътвори съвсем съвършен гласов модел.

Където има има по-неубедителни думи и звуци, хакерите прибавят фонов звук, с цел да бъде маскирано.

Друг специалист, доктор Александър Адам, изяснява, че изработката на първокласен подправен глас изисква забележителна инвестиция от време и пари. Тренирането на един модел коства хиляди.

„ Това е по този начин, тъй като има потребност от доста компютърна мощност. Човешкото ухо е доста сензитивно към необятна гама от честоти. Отнема доста време да накараш модела да звучи в действителност реалистично. “

Според него нужното количество записи на диалект е в часове и би трябвало да е с положително качество. Само тогава ще могат да се уловят ритмите и интонацията на дадения човек.

Deepfake и сходните технологии са едно от връзките, в които изкуственият разсъдък е нож с две остриета.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР