От сведенията на пътешествениците се вижда, че българите отдавна са

...
От сведенията на пътешествениците се вижда, че българите отдавна са
Коментари Харесай

Как се приготвя жив квас

От сведенията на пътешествениците се вижда, че българите от дълго време са знаели какво е мая, тъй като са приготвяли самун „ квасник “

Според исторически документи в края на XIX век хлябът е мая има по-голямо място в националната просвета, въпреки да изисква повече време и по-голямо умеене. Сватбата също стартира със замесването на мая за сватбените хлябове в двата дома на младоженците. Брашното се пресява през три сита от три моми. Замесват зълва и зет. Водата е мълчана (донесена в цялостно мълчание) и ненапита. Добавя се мая, взет от три положителни фамилии. Хляб с мая се подготвя също за кума и за сватовете.

Да остане къща без мая било на бедност

За разлика от самун с квас, този с мая изисква повече време за втасване, само че пък и нашите баби са приготвяли самун за цялата седмица. Винаги си оставяли по малко остарял мая, с цел да подквасят новия. Единствено на значими празници, символизиращи новото начало ( женитба , Нова година), идвало време да се захване чисто нов мая.

А да захванете мая не е елементарно. Забърквате брашно и вода, след това те би трябвало да се трансформират от лепкава вкисваща консистенция в съвсем извънреден, цялостен е живот артикул – мая.

Наистина е цялостен с живот, по тази причина го топлите, храните, милвате. Понякога заспива, с лъжица брашно се разсънва. Понякога умира от охлаждане или претопляне.

Снабдете се е хубаво брашно – без набухватели, избелители, подобрители

Използвайте пълнозърнесто, с бяло няма да постигнете добър резултат.

Водата за кваса би трябвало да е изворна, въпреки че не е нужно да идете рано заран да я налеете и да се пазите някой момък да не ви я напие. Минерална или трапезна също прави работа. Тази от чешмата е хлорирана, дружно с нездравословни бактерии са убити и потребните, по тази причина има възможност с нея да не ви се получи.

В буркан от компот разбъркайте половин чаена чаша брашно с половин чаена чаша топла вода до хомогенна примес. Това количество е ориентировъчно, задачата е да се получи примес с плътност на кексово тесто. Сложете щипка захар да подсладите за добре пристигнали бактериите. Сложете от горната страна капачка, само че без да я затваряте, по-скоро да не се праши. Може вместо с капачка да покриете е 3 пласта тензух и да захванете с ластик.

Сложете буркана на топло. Сутрин, обед и вечер добавяйте по една непълна лъжица брашно и разбърквайте добре. Още на първия-втория ден ще усетите лека сладникава миризма от ферментацията. Но трябват още няколко дни, до момента в който животът се роди в буркана.

След 5-6, може по-рано или по-късно, квасът стартира интензивно да образува мехурчета

Ако по време на храненето се отделя доста вода, прибавете малко повече брашно. И назад – в случай че става твърдо, налейте още малко вода.

Ако сложите кваса до източник на топлота, има възможност да вкисне. Някои майстори настояват, че в случай че сте в неприятно въодушевление, няма да се захване.

След като сте захванали кваса, може да го държите в хладилника затворен в буркан и да стои по този начин с години.

Когато решите да го употребявате, би трябвало да го разсъните

Сипвате вечерта малко брашно и лъжичка вода, на сутринта също и ферментацията се съживява.

Да месите с мая е и здравословно. Той преработва комплицираните въглехидрати на зърното и ги прави по-лесно усвояеми. Освен за самун, може да го употребявате за всичко, в което другояче слагате квас.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР