От страна на Росатом“ е потвърдено желание за участие в

...
От страна на Росатом“ е потвърдено желание за участие в
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Росатом се впуска в АЕЦ Белене

От страна на „ Росатом “ е доказано предпочитание за присъединяване в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Българска национална телевизия.„ Нека да запазим самообладание до 19 август. От страна на „ Росатом “ е доказано желанието в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “. Очакваме крайната дата 19 август, когато ще забележим всички заявки на фирмите, които желаят да вземат участие в реализацията на този план.

На въпрос дали може да чакаме реакция от страна на Европейска комисия, в случай че „ Росатом “ завоюва този план, Петкова отговори: „ Не, не считам, че ще има сходна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е обществена, транспарантна. Съдържа съответните критерии, условия за безспорен еднакъв достъп на всички искащи да вземат участие в този вид процедура. Отделно от това самата процедура беше оповестена в формален вестник на Европейски Съюз. Спазени са безусловно всички условия на европейското законодателство в региона на атомната сила “, сподели Петкова.

Тя уточни, че страната ни е подготвена да даде на Европейска комисия всяка информация, която тя изиска. На 19 завършва първият стадий от процедурата. „ На 19 август ние чакаме да получим заявките на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “ “, добави министърът на енергетиката. Тя уточни, че по-късно ще се изготви къса листа на всички искащи и страната ни ще реши с кои компании да води договаряния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР