От средата на следващата година Електроенергийният системен оператор ще предложи

...
От средата на следващата година Електроенергийният системен оператор ще предложи
Коментари Харесай

Цената на балансиращата енергия ще започне да се определя почасово от средата на следващата година


От средата на идната година Електроенергийният систематичен оператор ще предложи почасово установяване на цената на балансиращата сила. Това стана ясно по време на публичното разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране. Причините за забавянето на почасовото установяване на цените са механически. Подробностите по какъв начин тъкмо ще става почасовото установяване на цената на балансиращата сила се чака да станат ясни при внасяне на предлагането от страна на специалистите и съответният отчет на работната група към КЕВР.
Според специалистите, почасовото обвързване на цената на балансиращата сила с цената на борсата е доста по-добър вид. В началото на актуалната година той обаче не бе прибавен поради огромната ножица сред пиковата и нощната сила, което наложи и използването на коефициента от 2.5. Прилагането на почасовото обвързване на цената на балансиращата сила ще наложи и нов модел на пресмятане, само че какъв ще е той ще стане ясно в средата на идната година.
Сега определянето на цената на балансиращия пазар е обвързана с цената на БНЕБ на „ Пазар Ден напред “.. Днес в границите на съвещанието бе прегледано предлагането пределната цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за показване на систематична услуга за контролиране нагоре да е в рамките на 2,5*Цпдн (Централизиран пазар ден напред) където Цпдн е равна на цената за базов товар на пазара „ ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД;
Пределна цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за даване на систематична услуга за контролиране надолу в размер на 0,00 (нула) лева./ MWh.
Припомняме, че съгласно отчетът на работната група междинната месечна цена за интервала февруари – октомври за дефицит е 172,74 лева за MWh, а за остатък – 12,87 лева за MWh. Анализът на специалистите за този интервал на актуалната година сочи намаляване на междинната цена за дефицит с към 2 % по отношение на година по-рано, „ като за първите шест месеца от използването на новия модел на установяване на пределните цени за контролиране нагоре междинната цена за дефицит понижава с 8%.
Причината за нарастването на цените през последните два месеца на оценения интервал са високите среднодневни цени на ПДН през септември и октомври и надлежно по-високите пределни цени на доставчиците, които единствено през тези два месеца надвишават пределната цена от миналата година “, показват в отчета си специалистите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР