От следващата година минимална работна заплата няма да е универсална,

...
От следващата година минимална работна заплата няма да е универсална,
Коментари Харесай

Ще има 200 минимални заплати

От идната година минимална работна заплата няма да е универсална, а ще се дефинира по браншове. За това се договориха неотдавна синдикатите, работодателите и държавното управление. Решението им стана част от подписано Национално тристранно съглашение.

По каква формула ще се дефинира минималното заплащане за другите специалности? Идеята е да се договарят тези минимални работни заплати, които да бъдат стартови за трите съществени категории личен състав – нискоквалифициран, средноквалифициран и висококвалифициран, за всички стопански действия, които сега са сред 60 и 70. Това значи, че ще договаряме към 200 минимални заплати, изясни пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че обособени сектори към този момент имат контрактувани такива минимални хонорари, които са по-високи от публично избраната минимална заплата за страната, която е 610 лева

По думите на Димитров, в случай че синдикатите и работодателите в бъдеще не могат да се схванат за избран отрасъл, държавното управление ще би трябвало да се намеси и да наложи решение, което ще е наложително.

Синдикалният водач изясни, че няма по какъв начин да има доста ниски или доста високи минимални хонорари, тъй като ще има конфликт сред профсъюзите и бизнеса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР