От силната позиция на Полша в подкрепа на Киев още

...
От силната позиция на Полша в подкрепа на Киев още
Коментари Харесай

С един куршум два заека: Ето как Полша печели от войната в У...

" От мощната позиция на Полша в поддръжка на Киев още от първия ден на войната можем да забележим по какъв начин страната ще успее да преодолее двете си най-големи геополитически спънки. Полша постоянно се е намирала сред империи, сплескана сред враждебни към нея сили от всички страни. Като най-стряскащи образци са Подялбите на Полша от края на XVIII век, когато Прусия, Русия и Австрия поделят Полша между тях, и пакта Молотов-Рибентроп при започване на ВСВ, когато Съюз на съветските социалистически републики и нацистка Германия вършат същото ", това написа в разбор на тематика " Как Полша печели от войната в Украйна ", написа БГНЕС в собствен разбор. 

През 21 век обстановката не е изключително друга. Полша е членка на Европейския съюз и на НАТО, което я слага в фамилията на най-развитите страни в света. След излизането на Англия от съюза, то без подозрение може да се каже, че е доминиран напълно от двете най-силни стопански системи в него- Франция и Германия.

Също по този начин не е загадка и желанието на Париж и Берлин да централизират съюза. Това слага Полша доста постоянно в позиция, където ѝ се упражнява напън от тези преобладаващи фигури в Европейски Съюз. Много постоянно поляците са изкарвани “лоши ” и “несподелящи европейските правила и правила ”. Това може да се види в политиката на Полша за бежанците от Арабския полуостров: тя е мощно подложена на критика и демонизирана заради обстоятелството, че води друга политика от тази на Франция и Германия.

Този напън се акцентира, когато се огледа обстановката на Изток. Полша е граница на НАТО, което я слага непосредствено против Руската федерация (приемаме действителността, че Беларус е уголемение на Москва). Изключителната антируска позиция на Варшава може да се забележи с ескалацията по полската граница с Беларус , където хиляди бежанци от Близкия изток биват транспортирани с обещания, че ще отидат в Европа през Полша. Това е очевиден опит за дестабилизация на Полша и на Европейски Съюз като цяло, от страна на Русия. Това мощно опълчване освен против Руската федерация сега, само че и наследството оставено от Съюз на съветските социалистически републики, доста постоянно води до обвинявания в русофобия даже от западните ѝ съдружници.

От 24 февруари се вижда усилване на тези трендове. Няма потребност от спомагателни причини, за какво поляците са се тормозили от съветска военна експанзия. Но пък дейностите на Франция и Германия в тези спешни моменти потвърждават историческия казус на полската нация. Френските и немските ползи най-вече печелеха от запазването на реда както е бил преди войната в Украйна; това си проличава и по метода, по който работят след началото на нашествието: десетките диалози сред Макрон и Путин, апелите да се приключи войната допустимо най-скоро, несигурността на Олаф Шолц, непостоянните доставки на оръжия и мощното съветско въздействие в двете страни.
“Един патрон - два заека ”
След към този момент съвсем година спор Полша удря с “един патрон два заека ”. Критиките на Брюксел по отношение на върховенството на закона, бежанските политики и абортите наподобяват лицемерни. Полша понася най-голямата вълна от украински бежанци, обезпечава цялата логистична база за доставки на филантропична и военна помощ за Киев, доставя огромен брой от личната си военна техника и демонстрира нестихваща подготвеност за защита на Европейски Съюз и НАТО. В този подтекст обвиняванията към Варшава от Западна Европа звучат изцяло безпочвени, до момента в който тя пази европейското единение с дейности. Това контрастира с “водещите ” сили в Европа.

Париж и Берлин не са дали тежки оръжия, колкото Полша. Това не е изключително похвално за страни, които желаят да са водачите на Европа, а не влагат интензивно в нейната защита. В частност зависимостта на Германия от съветски енергийни източници я трансформира в оръжие на Кремъл в Европейски Съюз. Това даде опция на Полша да излезе на напред във времето в тези спешни моменти; очевидното двуличие на “хегемоните ” трансформира Варшава в сплотяваща точка на страните от Източна и Централна Европа.

Държавите в НАТО от тези райони (с изключение на Унгария) застанаха твърдо на страната на Киев в спора и се сплотиха към антируското ядро с център Полша. Засилващата се неустановеност и неодобрение в тези елементи на Европа към Западна Европа (като финален образец е блокираният път на България и Румъния към Шенген) дава на Полша спомагателни тласъци в битката ѝ за въздействие в Европейски Съюз. Тази победа над Германия и Франция става извънредно явна, когато се прегледат връзките със Съединени американски щати и Англия. Оглавявайки антируската позиция, Полша стана един от най-важните съдружници на Лондон и Вашингтон.

Това доверие е непосредствено доказателство за възходящото въздействие на Варшава и за намаляващо такова на Париж и Берлин. Пример за това са големите покупки на полската войска на военна техника от Южна Кореа, Съединени американски щати и Англия, само че за тях по-късно.

Самоубийството на Русия в Украйна непосредствено работи в интерес на Полша. Русия е исторически зложелател на полските страни, а в този момент, за разлика от предишното, Полша не би трябвало да прави нищо, с цел да надвие врага си. С всеки минал ден Русия става по-слаба, тя се демилитаризира дейно в Украйна, изолирана е дипломатически, стопанската система ѝ е под наказания и националният ѝ авторитет е изцяло разрушен. Източната граница на Полша е много тиха от началото на войната, вълните от мигрантски офанзиви изцяло завършиха, тъй като Москва е изцяло фокусирана върху Киев.

Това даде опция полското държавно управление да укрепи границата си, само че по-важното е, че дава късмет Полша да ускори въздействието си в страни, които са в областта на въздействие на Москва, да вземем за пример Беларус. Режимът на Александър Лукашенко се държи на процедура от силата на Русия, с нейното понижаване неговият режим също губи. Активната поддръжка на Полша към държавното управление в заточение на Светлана Тихановска, може да допусна положителни връзки сред страните след вероятно рухване на Лукашенко.

Освен очерненото име на Германия и Франция и намаляващата мощ на Русия, има още два аспекта, които ускоряват позицията на Полша в Европа от началото на войната. Правителството на Матеуш Моравецки се радва на доста топли връзки с новия министър-председател на Италия Джорджия Мелони. Продължаващи положителни връзки сред страните ще завоюват нов съдружник на Варшава в Европейски Съюз. Това може да има основно значение за закони, които биват прокарвани от Франция и Германия.

Не на последно място по значимост е мощното побратимство сред поляци и украинци. Двете страни имат извънредно комплицирано минало, от войни до обвинявания в всеобщи военни закононарушения. Всичко това обаче наподобява е останало изцяло в историята. Докато украинците се борят по фронта, те знаят, че фамилиите са им в сигурност в Полша. Това се ускорява от голямата съпричастност, гостолюбие и интеграция на бежанците от поляците.

Подобни приятелски връзки, построени в най-тежките моменти, остават за генерации напред, до момента в който старите вражди изцяло се не помнят. Тази ангажираност ще се придвижи и в интервала след войната, когато може да чакаме, че полски строителни компании ще заемат първите позиции в реконструкцията на Украйна.
Крилатите хусари на XXI век
Руското навлизане в Украйна през 2022 година накара страните от НАТО да се опитат да укрепят отбранителната си позиция, като се снабдят с в допълнение въоръжение. За никоя страна това не важи в по-голяма степен, в сравнение с за Полша, която се впусна в невиждано за актуалната европейска история военно извършване на покупки. Досега това включваше закупуването и плануваното закупуване на 1000 танка K2, 672 артилерийни установки K9 и 288 установки за залпов огън K239 от Южна Корея, както и 366 танка M1 Abrams и 92 бойни хеликоптера AH-64E Apache от Съединените щати.

Тя закупи и 3 фрегати Arrowhead 140 от Англия. Същевременно локалните оръжейни производители би трябвало да дават на полските въоръжени сили съвсем 1500 бойни машина на пехотата, стотици артилерийски установки и безпилотни самолети. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР