От рождението на Илия Бешков са изминали 120 години, а

...
От рождението на Илия Бешков са изминали 120 години, а
Коментари Харесай

Илия Бешков: Хуморът е свобода

От рождението на Илия Бешков са минали 120 години, а творчеството му е самобитна история на България, на основни събития у нас и по света. Албумът с 400 негови карикатури и основното заглавие „ Не се санкционира виновността, а куражът “ / “Изток-Запад “/ е събрал рисунки, правени сред 1923 до 1957 година.

„ Карикатуристът е хирург, а не бръснар. Работата му е да лекува, а не да разкрасява. Всеки избира да види противен, само че жив човек, в сравнение с мъртва хубавица “, споделя създателят. По време на Царска България и по социализма той е бил непрекъснато следен  от службите като съсловен зложелател. „ Винаги бях в съпротива... Бях карикатурист и публицист. Друго не можех, друго не биваше да бъда. У нас куражът постоянно се е свързвал с въпроса за политическия кураж. Оттук настава тази парализация, вдървеност. Става дума за креативен кураж – не е кураж да се обявиш против този или оня, да проявяваш бабаитлък.   Засегнатите от карикатурата знаят, че това е истината, по тази причина и санкционират куража, че си я посочил. Хуморът е безспорна независимост. Той обезвредява нарушителя “, написа Бешков.

„ Привикнал да мери нещата с критерия на висок блян, Бешков искаше от всички и от всичко повече. Затуй живя и си отиде с оная странна неудовлетвореност, която в никакъв случай не заплашва неудачника и която е притежание единствено на спечелилия “, казва  Богомил Райнов.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР