От Рим, където президентът Румен Радев и министърът на културата

...
От Рим, където президентът Румен Радев и министърът на културата
Коментари Харесай

Министър Минеков сложи край на унизителната процедура при износ на картини

От Рим, където президентът Румен Радев и министърът на културата проф. Велислав Минеков са на тридневна аудиенция, с цел да отдадат респект на делото на светите братя Кирил и Методий, долетя богатства новина. 

“Взех решение, което се очакваше 30 години, във връзка с нашето проявление на модерни създатели в чужбина. Изнасянето на картини беше лимитирано години наред от един позорен акт, с който създателите на лични творби трябваше да минат през една профилирана комисия, която коства време и има някакво непретенциозно възнаграждение. Това е незаслужено по отношение на създателите. Получавате документ, че не представлявате стойност за личната си страна. Това от дълго време не съществува в Европа и прекратяваме с тази традиция ”, разгласи министър Минеков.

Така той анулира процедурата, при която художниците, искащи да изнасят картини в чужбина, трябваше да минат през Комисията за експорт на художествени творби, която действа в Националната изложба. Комисията би трябвало да види плануваните за изнасяне картини и да издаде документ, че те не съставляват културна полезност.

За с тромавата и унизителна процедура БАНКЕРЪ писа още предходната година, правейки анкета с художници, съгласно които мярката не извършва предназначението си - тя в доста по-голяма степен пречи на актуалните създатели да се развиват, в сравнение с да пази старите майстори от нерегламентирани покупко-продажби на черния пазар. Решението, взето от Минеков, както увери той, е подкрепено от Съюза на художниците.

Паралелно с анулацията на процедурата, министърът на културата ще упорства пред Агенция " Митници " за усилване на контрола, само че не толкоз поради износа на неразрешени остарели майстори, а поради изнасянето на антични предмети - незаконна процедура, която по данни на Интерпол слага България измежду страните рекордьори.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР