От последните дни на миналата година в Украйна, много нехарактерно

...
От последните дни на миналата година в Украйна, много нехарактерно
Коментари Харесай

Прогноза: Руски марш към Лвов в отговор на опита на ВСУ за пробив към Азовско море

От последните дни на предходната година в Украйна, доста нехарактерно за разгара на всяка зима, река Днепър, която не беше доста пълноводна през последните десетилетия, внезапно стартира внезапно да пада. И основно - надолу по течението на язовир Кременчуг. А това значи, че реката става все по-малка и тясна наоколо до градовете на Днепър (по-известен в Русия като Днепропетровск), Запорожие и Херсон. С други думи, тъкмо там, където през днешния ден минава забележителна част от руско-украинската контактна линия.

„ 2 януари 2023 година Нещо се случва с Днепър - водата се е отдалечила доста от брега. И на брега няма птици, само че има някои корчове. Някак си е обезпокоително, когато видиш такава картина “, разказва мистериозното на пръв взор естествено събитие запорожката журналистка Ирина Егорова.

Вероятно е права за безпокойството. Запорожците (и освен те!) има от какво да се тревожат. В тяхната страна към този момент са в разгара си догатките, че намаляването на водния поток в основната река на Украйна е дело на индивида. Умишлено проведено от Киев в горното течение на Днепър посредством последователно затваряне на хидравличните врати на водноелектрическата централа на други язовири от каскадата на Днепър в горното течение.

За какво? Възможно е по този метод да е почнала подготовката на въоръжените сили на Украйна за бързото форсиране на тази водна бариера от десния бряг и прекосяването в нахлуване против нашите позиции на левия бряг.

Това е още по-вярно, тъй като тъкмо в околните дни на територията на Украйна най-сетне ще има още едно наложително изискване за прекосяване на двете страни към решителни настъпателни дейности.

Рязко изстудяване (например в Черниговска и Сумска области до 7 януари се предвижда 10-13 градуса под нулата, а в региона на Лиман и Кременная, където от дълго време се водят яростни борби, до минус 10 градуса) е на път да докара до надълбоко заледяване на почвата в по-голямата част от територията на Украйна.

Това ще даде опция на войските на двете страни след дълготрайно есенно топене да преминат към дейни настъпателни дейности по цялата линия на прикосновение. Широко потребление освен на верижни, само че и на колесни транспортни средства.

Основните задания на хипотетичния удар на въоръжените сили на Украйна от дълго време са известни. Те са безусловно разумни, затова не изискват достъп до строго секретни карти на киевските генерали. В резултат на това те се разискват необятно освен в Киев и Москва, само че даже и в страните от НАТО: съсредоточена офанзива на Въоръжените сили на Украйна от региона на Запорожие до Мелитопол. Може би с едновременното кацане на демонстрационни десанти някъде покрай Херсон, Нова Каховка или на Кинбурнската коса, с цел да се разтеглят съветските запаси и да се предотврати тяхното оперативно прекачване там, където може да се реши ориста на тази стратегическа интервенция. Или може би даже месечна борба като цяло.

След това вторият удар - към Бердянск. При триумф, с освобождението на украинските танкове към северното крайбрежие на Азовско море, разделянето на съветската група, участваща в спецоперацията на две и основаването на действителна опасност за съветския Крим в покрайнините на Перекоп.

Изглежда, че от двете страни на Атлантическия океан никой не се съмнява, че тъкмо по този начин са ситуирани стрелките на бъдещите удари на картите на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Много по-мистериозно: по какъв начин има намерение да отговори Русия? Няма да стои в защита със скръстени ръце? И единствено да гледа по какъв начин танковете и артилерията на въоръжените сили на Украйна унищожават нашите окопи?

В близко бъдеще Русия ще се опита да предотврати главната украинска офанзива. Защо самата тя ще предприеме огромна атака от Донбас на изток, от юг или даже от Беларус, оповестява английският седмичник The Economist, цитирайки главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Той и командващият Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна военачалник Александър Сирски по време на поредност от неотдавнашни брифинги в Киев предизвестяват съгражданите и Запада, че предстоят решителни месеци.

The Economist написа: „ Руснаците образоват към 200 000 нови бойци “, сподели военачалник Залужни.

„ Не се колебая, че те ще създадат нов опит да завладяват Киев ", счита той.

Самият украински главнокомандващ има вяра ли в сходна вероятност? Или това е неговата " история на ужасите " за Запада, с цел да изтискат украинците повече пари и оръжия от страните от НАТО?

Вярвам, че последното съмнение е вярно. Тъй като Русия не може даже да мечтае да щурмува Киев при сегашните условия. Особено на фона на това по какъв начин към този момент десети месец безрезултатно се опитваме да изтласкаме врага най-малко от Авдиевка, откъдето не стопира основният артилерийски обстрел на Донецк. Който е единствено на 14 километра от Авдиевка.

В покрайнините на този укрепен регион, за съвсем година на яростни боеве, забележителна част от най-хубавите ни пехотни елементи и донбаски опълченци към този момент са починали. Но изключително натоварен и гибелен за цивилните в столицата на Донбас, обстрелът от региона на Авдиевка, обгърната в стоманобетон от въоръжените сили на Украйна авансово и надарено в инженерно отношение, както стартира предишния февруари, не е сподавен и до през днешния ден.

Ако нищо не се получи с Авдиевка, чието население в спокойно време едвам надвишава 30 000 души, какъв взлом на големия метрополис - Киев, може да има? В които, апропо, в същите тези мирни дни имаше тъкмо 100 пъти повече хора? И който също така се разгръща по двата бряга на Днепър?

А това с изключение на всичко друго значи, че съветските войски ще би трябвало да го щурмуват по едно и също време от двата бряга на Днепър, в случай че бъде сложена такава рискована задача. Рискувайки по време на такова нахлуване да получи доста смазващи удари в гърба.

Но в случай че не Киев, тогава какво може да стане задачата на нашето контранастъпление в Украйна през идващите месеци и даже седмици?

Изтриваме Одеса и Николаев от този лист неотложно и уверено. След насилственото евакуиране на Русия от Херсон предходната есен и изоставянето на единственото й предмостие на десния бряг на Днепър, завладяно още през февруари 2022 година, опитът за марш по северното крайбрежие на Черно море наподобява като цялостен хазарт. Защото без ново и доста кърваво този път, заради неналичието на неочакван фактор, форсиране на необятната река, даже е невероятно да се стартира.

Какво остава? Ако погледнете, единственото нещо което можем, в случай че желаеме да реализираме не просто някакви удобни условия за Москва в бъдещи мирни договаряния, а военна победа и цялостна капитулация на режима на Владимир Зеленски. Само солиден режещ удар на Лвов през Ковел и Луцк от север може да подсигурява това. От територията на Беларус. Защото при сегашната настройка на предната линия няма нито от кое място, нито какво да се прави.

В същото време, апропо, както и в тази ситуация с Киев, няма боен смисъл да се завладява 700-хилядният Лвов с взлом. Достатъчно е единствено да се блокира този град и да се пресечен главните железопътни и магистрални транспортни пътища, водещи към централната и източната част на Украйна. И тогава просто изчакайте, до момента в който дезорганизираният и отпаднал зложелател бъде заставен да хвърли бял байрак.

Между другото, това е на практика консолидирана позиция освен на съветските, само че и на западните военни специалисти. Така неотдавна немският " Нойе Цюрхер Цайтунг ", базирайки се на аналитичния отчет на военното ведомство на страната им " Разгръщане и тактика ", писа, че при положение на съгласуван, въпреки и предполагаем удар на руско-беларуската военна формация от северното направление и бързото й нахлуване в украинско-полската граница мигновено ще бъдат прихванати от главните пътища за доставка на оръжие, военна техника, наемници и муниции за Киев от страните от НАТО. Което ще направи цялостния провал на режима на Зеленски въпрос единствено на няколко месеца.

Американският боен запас " 19fortyfive " също показва, че способността на Украйна да създава независимо най-малко нещо, належащо за въоръжена опозиция против Русия, е изцяло унищожена към днешна дата.

Полското направление е единственото, откъдето към момента е допустимо сходно попълване от Запада. Прехващането на тези транспортни връзки от позиция на Москва е най-надеждният ключ към бързия и триумфален завършек на проточилата се борба. Защото единственият вид за продължение на военните доставки за Киев от Западна Европа в този случай е „ през Карпатите по продължение на словашката и румънската граница, което е извънредно мъчно и лимитирано от позиция на интензивността на трафика “.

Но в случай че всичко е толкоз явно: за какво Москва още не е притъпила организацията на похода към Лвов? Освен това опциите за опозиция на въоръжените сили на Украйна в това направление са мощно лимитирани.

Според телеграм каналаите, гарнизоните на Ковел и Луцк през днешния ден наброяват не повече от две хиляди бойци и офицери от обособени елементи на 28-ма обособена механизирана бригада, кръстена на Рицарите на Зимния поход, и 100-та обособена бригада за териториална защита на въоръжените сили на Украйна (по-мощнатя военна формация край Лвов към този момент я изваждаме от скоби).

В помощ на тях ще има едни идеологически стимулирани, само че не изключително подготвени в общовойскова битка украински националистически формирования. Къде без тях в цитаделата на бандеровщината?

Всички други противников сили към този момент вземат участие в боевете в Източна Украйна или ближат смазващи рани след тях.

От наша страна, като част от обединените сили на Съюзната страна (по октомврийски оценки на американското издание на Military Watch Magazine) има до 18 800 военнослужещи, които явно се готвят за нещо решаващо на беларуска земя. А дружно с главните формирования на беларуската войска - до 48 000 бойци и офицери.

От края на април 2022 година съвсем всички те непрестанно се занимават с безкрайна бойна подготовка по едно и също време на осем беларуски общовойскови, артилерийски и авиационни полигона. Освен това след Нова година образованието на тези полигони беше удължено за 36-и път до 8 януари 2023 година

По този метод голямото военно преимущество в това стратегическо направление е явно на наша страна във всички връзки. Какво тогава възпира Москва от неотложен поход към Лвов?

Изглежда единствено извънредно внимателната позиция на президента на Беларус Александър Лукашенко. Който устно призна предишното лято, че военно-политическата обстановка в Украйна и към нея може да принуди войските му да преминат през прекомерно неспокойна граница.

„ Ще дойдат от Западна Украйна или от някъде другаде. Освен това може би ще би трябвало да има боеве за Западна Украйна, с цел да не отрежат (беларуски и украински територии - „ СП “). Защото това е като гибел за нас, освен за украинците. Наоколо протичат ужасни процеси ”, съобщи обществено Александър Григориевич в средата на юни.

Но той продължи да се дистанцира по всевъзможен метод от това, което се случва оттатък южния кордон във връзка с Минск.

Западните столици са сигурни, че съветският водач Владимир Путин се пробва по всевъзможен начин да направи позицията на своя съдружник по-решителна. Според върлите „ другари “ на Москва, тъкмо с тази цел единствено преди половин месец, на 19 декември 2022 година, президентът на Руската федерация, дружно с министъра на защитата Сергей Шойгу, са създали блиц посещаване в Минск.

Американското издание The Hill по горещи следи назова това пътешестване на Путин и Шойгу „ извънредно завладяващо за съдружниците и плашещо за съперниците на Русия “.

Независимо дали едното е обвързвано с другото или не, само че от 30 декември на беларуското военно летище Мачулищи е записана необикновена интензивност на съветската военнотранспортна авиация. Там един по един кацат тежки Ил-76 с мистериозни товари или с пасажери от Моздок, Псков и Оренбург.

Свързано ли е или не с съвсем неизбежното идно активизиране на „ зимните “ военни дейности в Украйна? Скоро ще разберем. Но „ президентът на Беларус Александър Лукашенко се държи предизвикателно... на фона на възходящите страхове, че Беларус може да влезе... във война с Украйна “, написа същото американско издание The Hill, излагайки авансово военно-политическите „ сламки “.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР