От понеделник гражданите и бизнесът ще могат да използват всички

...
От понеделник гражданите и бизнесът ще могат да използват всички
Коментари Харесай

Регистрациите по Закона за туризма само с един клик

От понеделник жителите и бизнесът ще могат да употребяват всички административни услуги на Министерството на туризма по електронен път, от всяка точка на страната. Това ще става посредством интернет портал, в който след регистрация съответното лице ще изпраща поръчка за нужната му услуга, вместо да се реди на опашка и да подава заявление на хартия.

Към момента министерството дава 26 услуги, а годишно обработва към 1500 заявки, заяви отрасловият министър Николина Ангелкова. До края на тази година достъпът до портала ще стане вероятен за всички европейски страни, а през идната година ще обхване съвсем всички страни в света.

Първата стъпка за потребление на портала на Министерството на туризма е регистрацията на съответния консуматор. За нея се изисква годен документ за идентичност, е-поща и номер на мобилния телефон. Регистрацията се прави през мобилния телефон, като документът за идентичност се демонстрира, а специфична система ревизира, дали той е годен. Следва идентификация на лицето посредством снимане през системата, изясни проф. Георги Димитров, представител на фирмата-изпълнител на новата електронна услуга: " Прави се инспекция дали съм 3D човек, да не употребявам непозната фотография или маска. Тази технология е създадена в България. Тя е сертифицирана, дава същата степен на сигурност като персонално явяване ".

След потвърждаване на мобилния номер се стига до издаване на електронен автограф, който е безвъзмезден през първата година, а от втората година ще коства по 2 лв. месечно, в случай че се употребяват административните услуги. Проф. Димитров показва и заявяването на съответна услуга след регистрацията - регистриране в листата на правоспособните планински водачи.

Системата изисква въвеждане на ЕГН и лицево различаване: " В рамките на това мое проявление на лицето и това мое единодушие за даване на персоналните данни се правят неотложно всички инспекции за това дали съм жив, дали документът е годен, дали съм подложен под забраняване и всички други неща, които би трябвало да се съберат автоматизирано. Изпращат се тези персонални данни, които министерството има право да обработи и автоматизирано данните се попълнят в моето приложение без нищо да докосвам ".

Попълването приключва с сключване посредством електронния автограф, а заявяването на услугата лишава към 50 секунди. Реалният достъп до новата електронна услуга на министерството ще стартира в понеделник, като поръчки могат да се изпращат непрекъснато, а поръчките от събота и неделя ще бъдат обработвани в понеделник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР