От полунощ Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си

...
От полунощ Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си
Коментари Харесай

Литва, Латвия и Естония създадоха свободна зона

От среднощ Литва, Латвия и Естония отвориха границите между тях и създадоха първата зона за свободно пътуване – без карантина, в рамките на Европейския съюз, в опит да дадат подтик на стопанските системи си, потърпевши от пандемията, пише Reuters.

Гражданите на трите страни ще могат да пътуват свободно в района, само че всеки, влизащ от чужбина, ще предстои на 14-дневна карантина. Решението на трите балтийски републики идва в миг, в който Европейски Съюз се пробва да убеди 27-те членки да отворят още веднъж вътрешните си граници и да дадат рестарт на свободните туристически пътувания, само че при съблюдаване на избрани правила едно, от които е носене на защитни маски в самолетите.

„ Свободното пътешестване е опция за бизнеса да стартира да се възвръща и това е вяра за връщане към естествения метод на живот на хората “, съобщи министър председателят на Литва Саулиус Сквернелис. И в трите републики съвсем няма нови случаи на инфектирани с ковид, а от края на април управляващите в тях облекчиха ограниченията.

Преди дни Европейската комисия (ЕК) прикани за отваряне на вътрешните граници на Европейски Съюз и връщане към естественото пътешестване в общността. „ Туристическият сезон е жертван на цялостен неуспех, в случай че не се либерализира по някакъв метод. Смятаме, че пътуванията отвън Блока ще са неразрешени още дълго “, обявиха след съвещанието си в сряда от Комисията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР