От Политическа група 5 целят да предизвикат широка обществена дискусия

...
От Политическа група 5 целят да предизвикат широка обществена дискусия
Коментари Харесай

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

От Политическа група 5 целят да провокират необятна социална полемика по въпроса с построяването на завода за изгаряне на RDF боклуци на територията на София. Бенефициент на плана е " Топлофикация ", само че зам.-председателят на непрекъснатата комисия за запазване на околната среда Иван Велков изрази мнение, че Столична община би трябвало да поеме финансирането.

С настояването за провеждането на референдум ПГ-5 цели да има информация по тематиката и всеки един жител на столицата да е осведомен какво съставлява инсталацията и какви са последствията от потреблението й.

" Цялостната апаратура е тотално сбъркана " , разяснява Велчев.

" Настояваме да бъдат прегледани всички благоприятни условия и други възможности, тъй като тази, която е определена, е на 10 години ", изясни и Симеон Славчев.

 Общинари нападат решението за изгаряне на RDF гориво в Топлоелектрическа централа София
Общинари нападат решението за изгаряне на RDF гориво в Топлоелектрическа централа София

Искат това да става на територията на завода за отпадък в с. Яна

Ако се построи друга апаратура с спомагателна газопреносна система или към Топлоелектрическа централа София, или към Кремиковци, това няма да оскъпи плана и ще е по-ефективна, посочи Велков. Общината поема голям ангажимент, който надвишава доста мандата и не може да се понесе отговорност, считат от Политическата група.

Досега не е показана опция, която да размени изгарянето на горивото. Изгарянето на отпадъците е доста по-вредно от изгарянето на въглища , посочи Велков. Управлението на отпадъците във всеки един град, съгласно него, е неотложен въпрос, който лишава повече време за съответни дейности. " Всички в Европа мислят по какъв начин да не създават боклуци, а ние ще мислим по какъв начин да забраним " Топлофикация ", безапелационни са от ПГ-5.

Заводът за изгаряне би трябвало да преработва 180 000 тона годишно , само че вместо да зарежда 30 000 или 40 000 фамилии с ток, осветяване и парно, може да се окаже, че даже повече фамилии могат да дотират предприятията, резервирани са от Политическата група.

От ПГ-5 не са срещу взимането на заеми за основаването на такава система, само че методът, по който се сортират и рециклират отпадъците за тях е изцяло недопустим. По думите на Велков алтернативата е да съществува софтуерно оборудване, което да действа на място в първия цех за преработване. ПГ-5 оферират да отпадне изгарянето като развой, а в случай че въпреки всичко такава апаратура влезе в приложимост, тя да не бъде на територията на столицата , а като външна централа. Казусът по-скоро е за подкрепяне на " Топлофикация ", разяснява Велков. Ще се употребяват 157 млн. лв. за неефективна апаратура, добави Славчев.

 Технологията с изгарянето на RDF e от първите въглищни ТЕЦ-ове
Технологията с изгарянето на RDF e от първите въглищни ТЕЦ-ове

Инсталация като утвърдената от СОС докара до екологични произшествия

Референдумите до този миг съгласно Велчев са прахуляк в очите на хората и биват отхвърляни като незаконосъобразни. " Ще предприемем всички законови дейности, с цел да се случи първият локален референдум в София " , съобщи той.

СОС разисква бюджета на Столична община, само че на практика не взе участие в неговото образуване. От ПГ-5 подсетиха, че към този момент са предложили нов метод и ред за приемане на бюджета на общината.

" Вместо да гласуваме сметката, по-скоро би трябвало да участваме в избора на менюто ", акцентира Велков. Предложението е признато от работната група в Общинския съвет.

От ПГ-5 упорстват всички гласувания да се правят не посредством нормално, а с квалифицирано болшинство, с цел да има политически консенсус по тематиката, а от там и цивилен.

При прецизното съблюдаване на условията за квалифицирано болшинство с разпореждането на общинска благосъстоятелност, ПГ-5 упорства същият принцип да бъде реципрочно прилаган и с всички въпроси, които касаят суми и средства в размер на най-малко 1% от годишния бюджет на общината. Въпросите би трябвало да бъдат гласувани и да не се одобряват, в случай че за тях не гласоподават най-малко 2/3 от общинските съветници. Той акцентира, че плурализмът в СОС би трябвало да изисква справедлива обосновка за процеси, които изискват ангажирането на обществени средства в такива размери.

 Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5
Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5

Референдум за ръководството на отпадъците желаят общинските съветници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР